Аналітика

Фінансисти оцінили економічні можливості українців

Фінансові можливості громадян покращилися перед виборами в 2019 році, але пізніше почали стрімко падати.

Значення Індексу економічних можливостей населення в грудні 2019 року (96 пунктів) стало найнижчим показником року. Про це йдеться в дослідженні Центру Разумкова.

Такий результат, на думку експертів, став очікуваним, враховуючи негативну динаміку погіршення рівня з серпня 2019 року — періоду, який співвідноситься з діяльністю нової владної команди.

Аналітики також назвали складові погіршення Індексу економічних можливостей населення в грудні: гальмування підвищення середніх зарплат — з серпня по листопад середня номінальна зарплата не зросла: у вересні — 10 687 грн, в листопаді — 10 679 грн. Реальна середня зарплата, незважаючи на прискорення інфляції в осінні місяці, навіть зменшилася, приблизно, на 1%.

Також до складових віднесли зростання заборгованості з виплат заробітної плати — на кінець липня заборгованість становила 2,7 млрд грн, а в жовтні-листопаді досягла 3,2-3,4 млрд грн. Також залишаються незадовільними показники, пов’язані з кредитуванням населення (низькі обсяги кредитування при збереженні високих кредитних ставок) — з листопада 2018 року по листопад 2019 року обсяг кредитів домогосподарствам зріс лише на 4,4%, а процентні ставки за новими кредитами домогосподарствам (за той же період) зросли з 31% до 33%; погіршенням розрахунків в житлово-комунальній сфері (внаслідок збереження високих тарифів і зазначеної консервації зарплат) — місячний рівень покриття оплатою нарахованих сум за житлово-комунальні послуги в листопаді впав нижче 50%; зниження показників зайнятості в осінньо-зимовий період, порівняно з весняно-літнім (хоча це сезонне явище, в т.ч. внаслідок повернення частини «заробітчан» із сільськогосподарських робіт за кордоном, проте вплив його на оцінку добробуту є значним).

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов розкритикував НБУ за сильну гривню. Він вважає, що надмірно високий курс гривні шкодить українським експортерам.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net