Аналітика

Фінансисти України різко погіршили очікування ризиків

За півроку частка установ, які очікують погіршення стану фінсектора, підскочила з 4% до 71%.

В Україні зростає частка фінансових установ, які очікують погіршення фінансового сектора в наступні півроку (в листопаді було 4%, зараз — 71%). Про це свідчить опитування Національного банку в травні.

При цьому більше половини фінустанов вважають стан фінансового сектора задовільним.

Незважаючи на погіршення оцінки респондентів, якщо порівняти з даними за листопад минулого року, близько третини керівників досі оптимістично оцінюють поточний стан справ у фінсекторі.

У той же час частка респондентів, які вважають загальний рівень ризику високим або дуже високим, зросла з 23% в листопаді 2019 до 37% в травні 2020 року.

Різко погіршилася оцінка банками ризиків, пов’язаних з рівнем економічної активності і динамікою цін на сировинні товари — ці чинники вперше з початку опитування (травень 2018) потрапили в топ найбільших ризиків, витіснивши звідти рівень захисту прав кредиторів і інвесторів, а також стан справ з міжнародними фінансовими організаціями.

Найбільшим ризиком, як і раніше, залишається фактор корупції, діяльності правоохоронних органів і судової системи.

П’ятірка найбільших факторів ризику виглядає наступним чином: корупція, діяльність правоохоронних органів і судової системи, рівень економічної активності, динаміка світових цін на сировинні товари, шахрайство і кібернетичні загрози, політична ситуація в Україні.

У той же час фактором низького ризику для фінансового сектора фінустанови визначили можливість банкрутства і / або істотних фінансових труднощів. Фінустанови також стали обережнішими.

Опитування проводилося з 12 по 25 травня. Було опитано керівників 18 банків, шести страхових і трьох інвестиційних компаній. Наступне опитування буде опубліковано в листопаді.

Як повідомлялося, за чотири місяці прибуток банків України становив 25,208 млрд гривень. При цьому в березні він впав у 95 разів, а в квітні зріс майже в сто разів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net