Аналітика

Fitch покращив прогноз для світового ВВП

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings трохи поліпшило прогноз для світового ВВП на 2020 рік.

Відновлення економічної активності після важкої кризи, викликаної пандемією коронавірусу, відбувається швидше, ніж очікувалося. Про це йдеться у вересневій доповіді Global Economic Outlook (GEO), оприлюдненій на сайті Fitch напередодні.

Світовий ВВП в поточному році знизиться на 4,4%, прогнозують експерти. У червні очікувалося падіння на 4,6%. Проте, темпи відновлення економіки можуть знову сповільнитися незабаром.

«Китай вже повернувся до докризового рівня ВВП, і показники роздрібних продажів в США, Франції і Великобританії перевершують лютневі рівні, проте ми сумніваємося, що можна очікувати V-образного відновлення економіки, — заявив головний економіст Fitch Ratings Браян Култон. — Серйозні проблеми з безробіттям в Європі ще попереду, компанії скорочують капіталовкладення, і заходи соціального дистанціювання продовжують обмежувати приватне споживання».

Експерти Fitch покращили прогноз для США на 2020 рік: ВВП країни, за їхніми оцінками, знизиться на 4,6%, а не на 5,6%, як очікувалося в червні. Прогноз зростання китайської економіки на цей рік ще в кінці липня був підвищений агентством до 2,7% з очікуваних у червні 1,2%.

Водночас прогноз зниження ВВП єврозони на поточний рік був погіршений до 9% з 8%, Великобританії — до 11,5% з 9%, для emerging markets (без урахування Китаю) — до 5,7% з 4,7%. Погіршення прогнозу для emerging markets відображає, зокрема, зміну прогнозу падіння ВВП Індії у фінансовому році, що завершується в березні 2021 року, до 10,5% з очікуваних раніше 5%.

«Ми не очікуємо, що нинішні темпи відновлення економіки збережуться в найближчі місяці, оскільки позитивний імпульс, пов’язаний із зняттям карантинних заходів, слабшає, проблеми ринку праці обмежують споживчі витрати, тоді як компанії скорочують капіталовкладення, — зазначає Култон. — Крім того, оскільки поширення коронавірусу як і раніше не взято під контроль, триваюче соціальне дистанціювання і відповідні обмеження будуть стримувати економічну активність».

Раніше стало відомо, що Fitch підтвердив довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній і національній валюті на рівні «B» зі стабільним прогнозом. Рейтинги України відображають її макроекономічну політику, що заслуговує на довіру, зазначили в агентстві.