Світ

Forbes: в світі з’явилося 50 нових мільярдерів в сфері охорони здоров’я

ForbesПід час пандемії коронавірусної інфекції в 2020 році в сфері охорони здоров’я з’явилося 50 нових мільярдерів. Про це повідомляє журнал Forbes.

«Їх статки збільшилися завдяки зростанню вартості акцій компаній, що розробляють вакцини або займаються постачанням медичного обладнання», — йдеться в статті.

Видання уточнює, що більшість нових мільярдерів в сфері охорони здоров’я проживають в Китаї, в якому були зафіксовані перші випадки коронавірусної інфекції нового типу.

За версією видання, серед нових мільярдерів, які розбагатіли під час пандемії, виявилися:

Угур Шахін — гендиректор німецької біотехнологічної компанії BioNTech. У партнерстві з американською Pfizer вона розробила вакцину від коронавірусу оголошена ефективність якої склала 95%. З початку року акції компанії виросли на 160%. На тлі цього статки Шахіна, який володіє 17% BioNTech, досягли $ 4,2 млрд, пише видання.
Стефан Бансель — глава американської компанії Moderna. Вона розробила вакцину від коронавірусу, використання якої, як і препарату Pfizer, вже схвалили в США. Forbes оцінює статки Банселя в $ 4,1 млрд. У березні він знизив свою частку в компанії з 9 до 6%. З початку року вартість акцій Moderna зросла більш ніж на 550%.
Юань Ліпін — колишня дружина Ду Вейміня, голови правління компанії Shenzhen Kangtai Biological Products. Після розлучення вона отримала 24% компанії, яка є одним з провідних виробників вакцин в Китаї. Зокрема, це єдиний в КНР виробник вакцини компанії AstraZeneca. З початку року акції Shenzhen Kangtai Biological Products виросли на 90%, а статки Юань досягли $ 4,1 млрд, оцінило видання.
Ху Кун — глава китайської компанії Contec Medical Systems, яка виробляє медичне обладнання, в тому числі небулайзери, стетоскопи та тонометри. У серпні він вивів компанію на біржу Шеньчженя. Ху належить близько половини акцій Contec Medical Systems, вартість яких після IPO зросла майже на 150%. Його статки оцінюються в $ 3,9 млрд.
Карл Хансен — глава канадської компанії AbCellera, яка за допомогою штучного інтелекту і технологій машинного навчання шукає найбільш перспективні методи лікування захворювань з використанням антитіл. За оцінкою видання, його статок дорівнює $ 2,9 млрд.
Співзасновник Moderna Тімоті Спрингер ($ 2 млрд). Його частка в компанії складає 3,5% і оцінюється приблизно в $ 1,6 млрд. Крім того, Спрингер активно інвестує в низку інших біотехнологічних компаній, зазначив Forbes.
Серджіо Стеванато — глава італійської компанії Stevanato Group, яка є другим за величиною виробником скляних флаконів в світі. За даними Forbes, її тара буде використовуватися для більш ніж 40 вакцин від коронавірусу. Статки Стеванато видання оцінює в $ 1,8 млрд.
Нагадаємо, що світові мільярдери значно розбагатіли в 2020 році. Сукупний капітал мільярдерів в «коронавірусному» році збільшився на 20% — до 11,4 трильйона доларів.