Політика

Глава дипломатії ЄС вибачився перед кліматичними активістами

Напередодні Жозеп Боррель заявив про «синдромі Грети» і висловив сумнів, що молоді люди розуміють ціну заходів проти зміни клімату.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель приніс вибачення юним активістам, які виступають за збереження клімату.

«Я хочу вибачитися перед усіма, хто, можливо, відчув себе ображеним моєї недоречною реплікою про важливість молодіжного руху, який бореться зі змінами клімату», — написав глава європейської дипломатії в Twitter в суботу, 8 лютого.

Напередодні Боррель поставив під сумніви серйозність намірів молодих активістів зупинити зміни клімату, назвавши це «синдромом Грети».

«Цікаво, молоді люди, які виходять на вулиці Берліна з вимогою вжити заходів проти зміни клімату, усвідомлюють вартість цих заходів? І чи готові вони знизити свій рівень життя, щоб виплатити компенсації польським шахтарям? Тому що, якщо ми буде по-справжньому боротися зі змінами клімату, ці люди втратять свої робочі місця і буде потрібна підтримка», — наводить його слова агентство dpa.

Висловлювання глави європейського зовнішньополітичного відомства викликало хвилю обурення.

Фракція Зелені — Європейський вільний альянс заявила 7 лютого о своєму Twitter, що «подібні висловлювання для представника Євросоюзу неприйнятні».

Трохи пізніше сам Боррель написав в Twitter, що повністю підтримує молодіжний рух, що бореться проти змін клімату, який «надихає політиків і суспільство».

Джерело: DW