Аналітика

Голова ЄЦБ попередила про глибокі зміни в економіці через пандемію

Коронакриза приведе до глибоких змін у світовій економіці, в тому числі до позитивних. Про це голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила під час виступу на економічному форумі Rencontres Economiques d’Aix-en-Provence, передає Інтерфакс-Україна.

На думку Лагард, через коронавірус прискориться перехід до дигіталізації та автоматизації, ланцюжки поставок стануть коротшими, а промисловість — більш екологічною.

Європейському Центробанку доведеться зберігати виключно м’яку грошово-кредитну політику якийсь час і потрібно розробити фінансові інструменти, які дозволять фінансувати трансформацію економіки, заявила Лагард.

«Перехід до нових економічних моделей буде руйнівним, причому найбільше в перші два роки. Очевидно, що буде завдано удару по зайнятості та виробництву, а в подальшому ми зможемо сподіватися на поліпшення продуктивності», — заявила Лагард.

Вона вважає, що все це обов’язково вплине на споживчі ціни.

«Можливо, спочатку це буде дефляційний тиск, а потім вже інфляційна динаміка», — заявила Лагард.

Згідно з деякими оцінками, ланцюжки поставок в світовій економіці стануть коротшими приблизно на 35%, а рівень роботизації збільшиться на 70-75%, сказала вона.

Лагард відзначила також швидке зростання онлайн-торгівлі в період локдаунів, коли багато людей були змушені залишатися вдома. Цей тренд, на її думку, буде посилюватися в збиток традиційній торгівлі.

Наприкінці червня Лагард заявляла, що Єврозона пройшла пік коронакризи. Вона попередила про можливу другу хвилю кризи і оцінила падіння економіки.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net