Аналітика

Гонконг втратив першість в рейтингу економічних свобод

Фахівці провели аналіз, який показав, що Гонконг поступився місцем у рейтингу головному конкуренту — Сінгапуру.

Американський фонд Heritage Foundation провів дослідження, результати якого показали, що Гонконг уперше за 25 років втратив титул вільної економіки світу, пише ТАСС.

Гонконг поступився в економічному рейтингу своєму давньому конкурентові — Сінгапуру.

«Індекс економічної свободи» Гонконгу автори доповіді оцінили в 89,1 бала із 100 можливих. Цей показник знизився на 1,1 п. п. на тлі деякого погіршення інвестиційної привабливості міста і посталої тут рецесії після торішніх антиурядових протестів.

Перше місце зайняв Сінгапур з показником 89,4 бала. У трійці лідерів також Нова Зеландія з 84,1 бала. У першу десятку також увійшли Австралія, Швейцарія, Ірландія, Велика Британія, Данія, Канада та Естонія.

США зайняли 17-ий рядок рейтингу з показником 76,6 бала. Росія опинилася на 94-му місці із 61 балом, поліпшивши позиції на 2,1 п. п.

Материковий Китай автори доповіді поставили на 103-ту позицію (59,5 бала) серед 180 країн і територій світу, які увійшли до дослідження.

Останні в списку Куба, Венесуела і КНДР.

Це щорічний рейтинг, який складається фахівцями на основі розрахунків за десятьма основними категоріями.

Враховується ступінь економічних і торговельних свобод, інвестиційна відкритість, втручання держави в економіку, фактор корупції тощо. У силу різних причин автори доповіді не змогли оцінити такі країни, як Ірак, Сомалі, Лівія, Сирія, Ліхтенштейн і Ємен.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net