ГоловнеПолітика

Греція подала запит США на закупівлю винищувачів F-35

Греція направила офіційний запит у США про придбання 18-24 винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35 починаючи з 2021 року. Про це повідомляє грецька газета Proto Thema з посиланням на Міноборони Греції.

Стверджується, що після рішення про придбання 18 французьких винищувачів Rafale уряд Греції звернувся до Вашингтона з проханням про негайну закупівлю винищувачів F-35. Як стало відомо, офіційний лист — запит про зацікавленість (Letter of Request — LOR), підготовлений Міністерством національної оборони Греції, направлено адміністрації США 6 листопада.

«Рішення про включення Греції в програму винищувача F-35 Joint Strike Fighter буде засновано на безлічі факторів, таких як програма поставки винищувачів, план виплат, конфігурація літака і можлива комбінація для отримання в цілому 18-24 літаків (нові або вживані у ВПС США, якщо такі є)… Ми будемо вдячні за вашу негайну відповідь», — йдеться в листі про зацікавленість Міноборони, підписаному генеральним директором з питань озброєнь та інвестицій Теодоросом Лагіосом.

Зазначено, що для Греції важливо отримати перші F-35 вже в 2021 році.

«Зі свого боку ми зробимо все можливе для реалізації цієї амбітної програми», — указано в листі.

При цьому уряд Греції вже отримав дані про наявність і ціни на винищувачі, які США мають для продажу Греції.

«З негайним набуттям ескадрильї з 18-24 винищувачів п’ятого покоління F-35, поряд з купівлею 18 французьких винищувачів Rafale, грецький уряд прагне встановити баланс сил з Туреччиною», — пише видання.

Очікується, що французькі винищувачі Rafale почнуть поставлятися у ВПС з початку 2021 року частотністю по одному літаку в місяць.

Нагадаємо, Греція змушена зміцнювати свою обороноздатність на тлі напруженості з Туреччиною в Егейському морі і Східному Середземномор’ї. Крім покупки літаків, Афіни мають намір придбати вертольоти і чотири нових фрегати. А ще чотири судна цього типу, випущені в Німеччині, пройдуть модернізацію. Крім того, лави Збройних сил Греції протягом 5 років поповнять 15 тисяч новобранців.