Прогрес

Група вчених виявила нейрони, які змушують людину переїдати

Чому мозок заставляє нас їсти зайве.

Дослідники з Товариства наукових досліджень імені Макса Планка виявили, що група нервових клітин у мозку мишей сприяє споживанню їжі з високим вмістом жирів. Йдеться про ноцицептивні нейрони. Якщо вони активуються в гіпоталамусі, тварини починають більше їсти, інформує Ukr.Media.

Дослідники з лабораторії Єнса Брюнінга використовували мишей в якості тваринної моделі, щоб з’ясувати, які нервові клітини відповідальні за переїдання їжі з високим вмістом жирів.

«Всього трьох днів дієти з високим змістом жирів було достатньо для виявлення підвищеної активності нейронів ноцицептину в певній області мозку — дугоподібному ядрі гіпоталамуса», — говорить Олександр Джайс, перший автор дослідження.

У ряді експериментів нейрони ноцицептину мишей були вибірково видалені з дугоподібного ядра гіпоталамуса. В результаті миші перестали переїдати. При цьому споживання здорової їжі ніяк не змінилося. Вважається, що нейрони ноцицептину можуть специфічно контролювати споживання їжі з високим вмістом жирів.

Після отримання перших результатів, дослідники використовували генетично модифікованих мишей, у яких активність нейронів ноцицептину в гіпоталамусі контролювалася світлом.

«Активація цих клітин мозку призвела до надмірного споживання їжі тваринами», — пояснює Джайс. «В результаті відзначене зниження активності певних нейронів, які відповідають за відчуття ситості».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net