Світ

Єврокомісія дала п’ять рекомендацій щодо боротьби з COVID

Європейські країни повинні координувати дії в п’яти сферах, які є ключовими в стримуванні коронавірусу. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками телеконференції лідерів країн-членів ЄС.

Обмін даними між країнами та Європейським центром профілактики та контролю захворюваності (ECDC) в режимі реального часу. Це дозволить оцінювати наявність можливостей інтенсивної терапії і за необхідності надавати пацієнтам транскордонну допомогу. Єврокомісія оголосила про мобілізацію суми в 220 млн євро — їх спрямують на фінансування безпечного транскордонного транспортування таких пацієнтів.

Обмін досвідом, аналітичними і науковими даними. З цією метою запускають єдину платформу, яка об’єднає фахівців, які консультують уряди в кожній з країн, і експертну допомогу на рівні Європейського Союзу.

Масове тестування. Глави держав і урядів погодилися створити систему швидкого взаємного визнання тестів, особливо швидких, розроблених зовсім недавно. Координація на європейському рівні дозволить країнам знайти оптимальний баланс між «традиційними» і швидкими тестами і взаємно визнавати їхні результати в межах всього ЄС, що буде особливо важливим після того, як для громадян буде поступово оновлюватися свобода пересування.

Відстеження хвороби. Уже 22 країни запустили власні системи мобільних додатків для відстеження шляхів поширення коронавірусу. Єврокомісія розробила єдину платформу для сумісності таких додатків і закликала всі країни приєднатися до цієї платформи.

Вакцинація. У цій сфері Єврокомісія визначила три пріоритети: швидке визнання вакцин із забезпеченням їхньої надійності та безпеки, справедливий розподіл вакцин і координація на рівні ЄС національних планів вакцинації.

Нагадаємо, що в ЄС вводять єдину систему переміщення в зоні Шенгену на період пандемії. Всі регіони будуть класифіковані за чотирма колірними категоріями залежно від поширення захворювання. Кожному регіону будуть відповідати правила перетину кордонів.

Також повідомлялося, що Євросоюз вирішив створити єдину стратегію щодо COVID. У країнах ЄС системи тестування і відстеження переміщень громадян досі не узгоджені між собою.