Аналітика

Євросоюз очікує падіння економіки на 5%

Глава ЄЦБ Лаґард попередила керівництво країн ЄС про наслідки для економіки від коронавірусу.

Пандемія коронавірусу може привести до скорочення економіки Євросоюзу на 5%. Про це заявила глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лаґард, повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За її оцінками, вплив заходів з боротьби із COVID-19 може варіюватися від 2% до 10% від загального економічного зростання.

У своїх підрахунках ЄЦБ виходив з того, що зупинка ділової активності протягом місяця може привести до зниження темпів зростання економіки на 2,1%. Тоді загальний обсяг європейської економіки скоротиться на 1,3%. Якщо ж обмеження будуть встановлені на три місяці, як припускає ЄЦБ, економічне зростання знизиться на 5,8%, що призведе до скорочення економіки на 5%.

У зв’язку з цим у ЄС прийняли рішення про виділення державам-членам майже 37 млрд євро для подолання наслідків кризи. Близько 8 млрд євро виділять з невикористаного попереднього фінансування у 2019 році.

Відзначається, що ці кошти допоможуть знизити серйозну нестачу ліквідності внаслідок пандемії коронавірусу, а також зміцнять інвестиції в продукти і послуги, необхідні для посилення реагування на кризу медичних послуг у Європі.

Крім того, європейські посли схвалили законодавчу пропозицію про розширення сфери дії Фонду солідарності ЄС для покриття надзвичайних ситуацій у сфері громадської охорони здоров’я.