Світ

Іран заявив, що не розриває ядерну угоду

У Тегерані заявили, що привели ядерну угоду до «розумного балансу», який був порушений після виходу з неї США.

Незважаючи на рішення Ірану відмовитися від обмежень зі збагачення урану, ядерна угода не розірвана. Про це заявив, заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі, пише Голос Америки.

«Те, що Іран зменшує свої зобов’язання щодо ядерної угоди, не означає, що ми виходимо з неї», — йдеться в роз’ясненні.

Раніше в Ірані заявили, що ще на крок відходять від дотримання своїх зобов’язань за угодою, хоча і мають намір продовжувати співпрацю з МАГАТЕ. Ця заява збіглася з ескалацією напруженості у відносинах з Вашингтоном після того, як унаслідок американського удару в Багдаді був убитий іранський генерал Касем Сулеймані.

«Ядерна угода ще не вмерла. Ми готові повернутися до повного дотримання угоди, але це буде залежати від припинення санкцій і від отримання економічної вигоди завдяки угоді», — сказав Аракчі.

За його словами, Тегеран вважає, що тепер досягнуто «розумний баланс», який був порушений після виходу США з угоди у 2018 році, тому тепер Іран готовий виконувати залишок своїх зобов’язань.

Європейські країни, які підписали угоду, на цьому тижні можуть запустити процес врегулювання с\порів, який може привести до введення нових санкцій щодо Тегерана з боку ООН.

Ядерні угоди були укладені у 2015 році. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку вийшов з угод. Тепер в Ірані заявили, що також знімають із себе зобов’язання.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net