Здоров’я

Існують певні шкірні прояви діабету — лікарі

Диабет8,5% усіх дорослих жителів планети страждають на діабет другого типу, причому за даними ВООЗ цей показник неухильно зростає. Якщо нічого не робити, до середини XXI століття ми можемо зіштовхнутися зі справжньою пандемією цього небезпечного захворювання, яке не лише погіршує якість життя, але і впливає на його тривалість, інформує Ukr.Media.

Як попереджають лікарі, у переважній більшості випадків діабет розвивається не через спадкову і генетичну схильність, а через харчові звички і неправильний спосіб життя. Низька фізична активність, неправильне харчування, постійні стреси — усе це різко підвищує ризик розвитку хвороби.

Дуже важливо контролювати рівень цукру у крові, хоча б раз на рік здаючи відповідні аналізи (і негайно звертатися до лікаря, якщо показники виходять за межі норми). Також важливо знати ранні ознаки не лише діабету, але і метаболічного синдрому — стану, за якого поступово знижується сприйнятливість клітин до інсуліну. Крім загальновідомих ознак — постійної спраги, прискореного сечовипускання, втоми — є ще своєрідні «маркери», які часто з’являються на шкірі. І якщо ви помітили якісь утворення, обов’язково зверніться до ендокринолога і перевірте рівень глюкози у крові.

Жовті, червоні або коричневі прищі

Невеликі плями червоного, коричневого або жовтого кольору, які піднімаються над поверхнею шкіри і спочатку нагадують прищі. Пізніше вони можуть перетворитися на цілі ділянки припухлої і отверділої шкіри, а шкірні покриви, що поряд з ними, виглядають гладкими і навіть блискучими, немов порцеляна. Це ділянки ліпоїдного некробіозу, що з’являються через недостатнє або порушене кровопостачання шкірних покривів. Інші ознаки цього стану — свербіж і болючість шкіри, циклічність появи плям, кровоносні судини, що проступають. Якщо ви помітили у себе щось подібне, обов’язково зверніться до лікаря і здайте усі необхідні аналізи для виявлення діабету.

«Оксамитові» плями

Темні плями або смуги шкіри, що нагадує оксамит, які з’являються на задній частині шиї, у пахвовій западині, у паху або десь ще можуть означати, що у вас підвищений рівень інсуліну у крові, і бути ознакою предіабету. Медична назва цього шкірного захворювання — чорний акантоз. Також якщо ви помітили, що складки шкіри — на шиї, згинах ліктів, під колінами — стали темнішими, ніж раніше, якомога швидше зверніться до лікаря. Це також свідчить про прогресуючий діабет.

Тверда, потовщена шкіра

На зворотній стороні долонь шкіра стає щільною, ніби восковою, пальці можуть стати жорсткими, ними важко рухати. Також ділянки ущільненої шкіри можуть з’являтися на передпліччях і плечах, верхній частині спини, плечах і шиї. Іноді потовщення шкіри поширюється на обличчя, плечі і груди, текстура шкіри нагадує апельсинову кірку.

Ущільнення і потовщення шкіри часто з’являється у людей, які вже живуть з діабетом якийсь час, і може попереджати про розвиток ускладнень цього захворювання. У будь-якому випадку, якщо ви помітили щось подібне, швидше зверніться до лікаря.

Червонувато-жовті шишки

Невеликі шишки червонуватого кольору, що нагадують прищі, можуть з’являтися на сідницях, стегнах, згинах ліктів або зворотній стороні колін. Незабаром вони жовтіють — це і дозволяє відрізнити їх від прищів та зрозуміти, що саме час бити тривогу і звертатися до лікаря.

Невеликі горбки червоного або тілесного кольору

Кільцеподібна гранульома не завжди пов’язана з діабетом, але деякі дослідження підтвердили, що у людей з цим захворюванням часто на великих ділянках шкіри з’являються і незабаром зникають нерівності — невеликі горбки і плями тілесного, червоного, рожевого або синювато-пурпурного кольору.

Дуже суха і свербляча шкіра

Шкіра може ставати сухою з різних причин: надлишок сонця, занадто сухе повітря у приміщенні, недолік рідини або здорових жирів у раціоні. Але ще одна причина, через яку шкіра стає сухою і навіть свербить — занадто високий рівень глюкози у крові. Якщо ви помітили, що ваша шкіра і волосся стали сухішими, ніж зазвичай, якщо ви відчуваєте неприємний і незрозумілий свербіж, обов’язково зверніться до лікаря і перевірте рівень цукру у крові.