Світ

Італійські медики поставили під сумніви дату початку пандемії в Європі

Коронавірус нового типу міг проникнути в Італію задовго до реєстрації першого випадку COVID-19, допускають експерти.

У національному інституті охорони здоров’я Італії заявили, що в Європу вірус потрапив не з туристами з Китаю в січні-лютому, як це передбачалося, а раніше. Про це пише NewAtlas.

Так, експерти провели дослідження і з’ясували, що частинки РНК SARS-CoV-2 потрапили в каналізацію Мілана і Туріна щонайменше за два місяці до того, як в Італії був підтверджений перший випадок зараження.

Повідомляється, що фахівці з Національного інституту охорони здоров’я Італії провели аналіз стічних вод в каналізаціях італійських міст. Всього було взято 40 зразків з каналізації Мілана і Туріна між жовтнем 2019 і лютим 2020. В ході роботи вони виявили, що сліди SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID-19, з’явилися в стічних водах за два місяці до першого офіційного випадку зараження, зафіксованого в середині лютого.

«Знайдені сліди коронавірусу в стічних вода говорять про те, що хворі, можливо, безсимптомно, були в Мілані і Туріні задовго до того, як епідемія почалася в Італії, і практично одночасно з появою вірусу в китайському місті Ухань, де перші випадку зараження почали реєструватися в середині грудня», — йдеться в дослідженні.

На думку експертів, отримані дані допоможуть визначити, як вірус проник, закріпився в Італії і забрав майже 35 000 життів.

«Якби в країні в той момент працювала система моніторингу стічних вод на вірусні частинки, спалаху епідемії можна було б якщо не запобігти, то істотно послабити», — зауважили експерти.

У липні поточного року Національний інститут охорони здоров’я Італії планує провести моніторинг стічних вод всіх основних туристичних міст країни. А в наступному році вчені намагатимуться поширити цю практику повсюдно.

Раніше група вчених з дослідницького інституту Скріппса в США знайшла в крові видужалих від коронавірусу COVID-19 пацієнтів антитіла, які забезпечують потужний захист від інфекції.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net