Прогрес

Італійські вчені виявили найдавніший у світі меч

Один з найдавніших мечів в світі помилково був класифікований як середньовічну зброю, однак недавні дослідження доводять, що йому близько п’яти тисяч років. Як пише Il Gazzettino, артефакт зберігається в музеї вірменської конгрегації мхітаристів на острові Святого Лазаря у Венеції.

Рідкісний меч, виготовлений в третьому тисячолітті до н.е. в Анатолії (історично територія Західної Вірменії, нині східна Туреччина), був виставлений в залі середньовічної зброї.

Пильнішу увагу на артефакт звернула італійський історик з Університету Ка Фоскарі у Венеції Вітторія Далл Армелліна, яка спеціалізується на вивченні древніх мечів, знайдених на Близькому Сході. Вона і вирішила встановити вік меча.

Вона відразу помітила, що зброя не схоже на середньовічні зразки і набагато старіша, подібно до тих, з якими вона вже стикалася в своїх дослідженнях.

Меч виявився схожий на древні зброї, які були знайдені в Арслантепе, недалеко від Малатії (Մալաթիա). Це дозволило зробити висновок про те, що меч був створений близько 3000 року до нашої ери.

Дев’ять схожих за формою мечів були знайдені на тому місці в Туреччині, де колись стояв королівський палац, названий Арслантепе (Левиний пагорб). Поселення тут виникло ще в епоху неоліту, хеттам вдалося захопити місто в XIV столітті до н. е., після краху хеттськой імперії тут розміщувався центр древнеармянского держави Камману.

У той же час меч монастиря Святого Лазаря відрізняється від інших, знайдених на цій території — на ньому немає прикрас, написів або відмінних рис.

Зброя виготовлена з миш’якової бронзи. До широкого поширення бронзи, зброї часто відливалися з цього сплаву.

Меч з Трабзона перевіз з собою в Венецію відомий вірменський поет і вчений Гевонд Алішан в кінці XIX століття. Про це написано на папері, яка супроводжує зброю. Напис на вірменській мові повідомляє про те, що меч пожертвував монастирю відомий поет і письменник Гевонд Алішан, який помер у Венеції в 1915 році.

Зараз ведуться подальші дослідження артефакту, історія якого все ще оповита якоюсь таємницею.