Економіка

Кабмін сподівається на $50 млрд інвестицій за п’ять років

У сукупності драйвери інвестицій і зростання повинні забезпечити досягнення мети в 40% зростання економіки, зазначив Тимофій Милованов.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства представило стратегію економічного зростання України. Вона передбачає збільшення внутрішнього валового продукту на 40% за п’ять років, створення 1 млн робочих місць і залучення $50 млрд прямих іноземних інвестицій. Про це йдеться на сайті відомства.

Зазначено, що для залучення інвестицій Україна повинна зосередитися на створенні ефективних ринків, в тому числі землі, капіталу, праці, вищої освіти, медичних установ, вантажних і пасажирських залізничних перевезень, енергетики.

Крім того, держава планує вкластися в розвиток інфраструктури: будівництво доріг, розширення залізничного доступу до портів, електрифікацію залізниць, розвиток річкового транспорту (в тому числі модернізацію Дніпровського каскаду).

Ще один важливий напрямок — стимулювання банківського кредитування і страхування, а також впровадження ефективних інструментів управління державними фінансами, таких як нова митниця, податкова, фінансовий моніторинг, фінансовий контроль.

Для залучення інвесторів держава планує використовувати механізм державно-приватного партнерства, концесій. Також повинна стартувати велика приватизація. Перші п’ять великих підприємств уряд планує продати вже в 2020 році. Їхні покупці зможуть отримати «податкові канікули»: звільнення від податку на прибуток на п’ять років при інвестиціях від 10 млн доларів. Водночас інвестор повинен виконати інвестиційні умови: зберегти профіль підприємств, включених в ланцюг високотехнологічної доданої вартості.

Для великих інвестиційних проектів (більше 100 млн доларів) уряд планує ввести спеціальну програму із координації, супроводу та підтримки інвесторів («інвестиційна няня»).

Уряд планує розвивати індустріальні парки. Зараз їх 43, в тому числі сім створені за останній рік. У Мінекономіки вважають, що тільки на підставі цих парків можливо залучити до 5 млрд доларів інвестицій та створити 50-100 тисяч робочих місць.

«У сукупності драйвери інвестицій і зростання повинні забезпечити досягнення мети в 40% зростання економіки. Для того, щоб ця амбітна програма зростання економіки через інвестиції запрацювала, нам потрібно тримати темп. Президент, уряд, парламент і місцеві органи самоврядування повинні продовжити працювати єдиною командою», — заявив глава Мінекономіки Тимофій Милованов.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net