Політика

Кабмін створює Національну економічну стратегію-2030

У Кабінеті міністрів відбулося установче засідання робочої групи з розробки Національної економічної стратегії-2030, повідомляє прес-служби Мінекономіки.

Як заявив головуючий на засіданні міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко, Україна невідкладно повинна відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги обумовлені використанням природних ресурсів і дешевої робочої сили.

«Замість цього ми повинні побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток і торгівля продукцією з більш високою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління. Саме на такий шлях розвитку і повинна бути спрямована наша стратегія», — цитує міністра його прес-служба.

Робота над стратегією почнеться з визначення конкретних економічних показників, яких повинна буде досягти країна. Головними векторами, за якими буде розвиватися Україна, називають стимули для промисловості, агросектору, видобутку і IT-сектора, інфраструктури і внутрішніх перевезень, для енергетичного сектора, а також створення транспортних коридорів.

Ініціативи, закладені в стратегії, будуть виділені в державні цільові програми і почнуть реалізовуватися вже з 2021 року. Акселераторами переходу до інноваційної моделі повинні стати зміни в підходах до державного управління, до якості економічного зростання, політики зайнятості, до сфер охорони здоров’я та освіти.

«Для успішної розробки стратегії на платформі Центру економічного відновлення буде створено 20 робочих груп із залученням фахівців уряду, міністерств, аналітичних центрів, інститутів, міжнародних організацій, бізнесу та бізнес-асоціацій», — сказано в повідомленні.

Зазначається, що розробка стратегії є ініціативою президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Раніше Кабмін прийняв стратегію регіонального розвитку до 2027 року, що фокусується, зокрема, на узбережжі Чорного та Азовського морів, а також на Карпатах.

Нагадаємо, що раніше Кабмін затвердив прогноз щодо економіки на три роки. Влада очікує зростання економіки щонайменше 4% в найближчі три роки. За півроку поточного року ВВП впав майже на 6%.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net