Соціум

Католикос всіх вірмен проведе літургію в пам’ять про жертви погромів в Баку

Католикос всіх вірмен Гарегін Другий проведе літургію за жертвами вірменських погромів в Баку. Про це повідомляє прес-канцелярія Першопрестольного Св. Ечміадзіна.

У ВАЦ відзначили, що служба почнеться о 11.00 годині 19 січня в церкві Св. Гаяне в Ечміадзині.

В церквах Української єпархії ВАЦ поминальні служби за жертвами вірменських погромів в Баку, пройдуть також 19 січня, про це Aspekty.net повідомили в самій єпархії.

Нагадаємо, у вірменських церквах України щорічно проходять поминальні служби за жертвами вірменських погромів в Баку і Сумгаїті.

Раніше з посланням у зв’язку з 30-річчям погромів виступив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, який зазначив, що через стільки років після тих трагічних подій, в Азербайджані немає будь-якої поваги і співчуття до жертв погромів. За його словами, армянофобія стала державною політикою і девізом Азербайджану.

З 13-го по 19-е січня 1990 року азербайджанська влада організували і здійснили масові погроми вірменського населення в Баку. Місцеві вірмени зазнали насильства і депортації лише через свою національну приналежність, внаслідок чого в Баку не залишилося вірменського населення.

Нерухоме та рухоме майно тисяч бакинських вірмен було розграбовано, і була відлучена. Жертвами насильства, тільки за свідченням міжнародних правозахисних організацій, стали понад 400 вірмен.

Щороку в багатьох регіонах країни вірмени проводять різні заходи (круглі столи, фотовиставки, вечори пам’яті, запалювання свічок, лекції, покази документальних фільмів), присвячені пам’яті жертв Бакинської та Сумгаїтської трагедії.

Матеріали по темі: «В Азербайджані нас вбивали за те, що ми вірмени»: Свідоцтво жертви погромів в Баку