Аналітика

Китай оцінив наслідки коронавірусу для економіки

Китайська економіка через пандемію впала вперше з 1992 року. Прибуток держкомпаній впав майже на 60%.

За підсумками першого кварталу 2020 року, економіка Китаю впала на 6,8% — вперше з 1992 року, заявив у понеділок, 20 квітня, директор спільного економічного відділу Держкомітету з реформ та розвитку КНР Янь Пенчен, пише РИА Новости.

«Перший квартал цього року був вкрай незвичайним, епідемія нового коронавірусу — найгостріша криза з часів Другої світової війни, ставши для економічного розвитку Китаю небувалим ударом, всі головні макроекономічні показники помітно знизилися», — заявив Пенчен.

Він зазначив, що в даній ситуації потрібно враховувати те, що несподіваний спалах епідемії різко порушив нормальну економічну активність, у багатьох країнах припинено виробництво, міжнародні торгово-економічні зв’язки практично припинилися.

«Економічну активність під час епідемії не можна порівнюватися з економічною активністю в звичайний час. Тому спад економіки в першому кварталі зовсім не є відображенням основної ситуації з економічним розвитком Китаю, це результат раптової події», — зазначив чиновник.

Він додав, що епідемія стала безпрецедентним випробуванням для економіки Китаю, в процесі боротьби з нею уряду довелося заплатити певну ціну, щоб врятувати життя людей.

Він висловив упевненість в тому, що Китай, спираючись на свій величезний внутрішній ринок, зможе подолати виниклі тимчасові труднощі.

Як повідомляє Reuters, в зв’язку з пандемією коронавірусу, чистий прибуток держкомпаній Китаю в першому кварталі 2020 року впав на 58,8% в річному численні.

«Безпрецедентне падіння сталося через зниження прибутку в авіації, автомобілебудуванні, туризмі і нафтовій промисловості, які були зруйновані кризою коронавірусу», — повідомив прес-секретар Держкомісії з нагляду і управління держактивами Пен Хуаган.

Він запевнив, що держава докладатиме зусиль для запобігання банкрутству державних капіталовкладень, зниження оплати праці і звільнень персоналу.