Прогрес

Китай запустив термоядерне «штучне сонце»

На південному заході Китаю в місті Ченду, адміністративному центрі провінції Сичуань, відбувся запуск термоядерного пристрою нового покоління HL-2M, яке фахівці назвали «штучним сонцем». Про це повідомляє Синьхуа.

«Введення в експлуатацію HL-2M типу токамак (назву сформовано за першими літерами: тороїдальна камера з магнітними котушками — ред.) свідчить про глобальну лідерську позицію Китаю у сфері керованого ядерного синтезу», — йдеться в повідомленні.

«Штучне сонце» буде використовуватися для вивчення екологічно чистої енергії. Токамак являє собою шинообразну вакуумну камеру, в якій за допомогою магнітного поля обертається нагріта плазма. HL-2M використовує іони тритію і дейтерію як паливо. Їх вводять у пристрій для отримання плазми і проведення керованого ядерного синтезу.

За основними параметрами HL-2M перевершує аналогічні вітчизняні розробки, заявив Сюй Мінь, директор інституту термоядерної технології Південно-Західної академії фізики, яка входить до складу Китайської національної ядерної корпорації.

Порівняно з «попередником» HL-2A, HL-2M виявився більш компактним за розміром. Фізики успішно розігріли плазму всередині нього до температури 150 млн градусів Цельсія, що майже втричі вище, ніж в HL-2A.

При цьому дослідникам вдалося підтримувати режим покращеного утримання плазми протягом 10 секунд. Для порівняння, в аналогічних проектів в інших країнах світу цей показник становить менше однієї секунди.

Також зазначено, що дослідження в рамках HL-2M є важливою опорою для проекту Міжнародного термоядерного експериментального реактора (ІТЕР).