Аналітика

Китайським компаніям закриють вхід на американські біржі

Причина — неможливість аудиту китайських компаній — існувала давно, але стала в центрі уваги влади США на тлі погіршення відносин між країнами.

Китайським компаніям заборонять розміщувати свої акції на американських біржах. Відповідний законопроект у одноголосно схвалив Сенат США, повідомляє The Wall Street Journal.

Відзначається, що документ стосується проблеми захисту інвесторів. Це питання давно створювало проблему, але виявилося в центрі уваги влади на тлі загострення протиріч між Вашингтоном і Пекіном. В основі проблеми лежить небажання Китаю надати американським регуляторам доступ до документів, що стосуються аудиторської перевірки.

Компанії, акції яких торгуються на біржах у США, повинні проходити перевірку аудиторами, яких перевіряє Рада з нагляду за бухгалтерською звітністю публічних компаній (Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB).

До слова, китайські компанії, такі як Alibaba Group Holding Ltd. і Baidu Inc., в сукупності вже залучили десятки мільярдів доларів за рахунок лістингу на американських біржах.

Новий захід зобов’яже Комісію з цінних паперів і бірж (SEC) США вводити заборону на торги акціями компаній, які не проходили аудиторську перевірку PCAOB протягом трьох років поспіль. Також компанії повинні будуть розкривати інформацію про те, чи належать вони іноземному уряду або контролюються ним.

«Всі ми хочемо, щоб Китай грав за правилами», — сказав один з авторів законопроекту сенатор-республіканець Джон Кеннеді, виступаючи в Сенаті.

PCAOB і SEC довгий час намагалися домовитися з Китаєм з приводу доступу до аудиторських документів. Їх спроби в більшості випадків виявлялися безуспішними, в той час як регулятори висловлювали небажання проводити делістинг акцій китайських компаній з бірж.

Для набрання чинності ініціатива повинна бути схвалена Палатою представників США і підписана президентом Дональдом Трампом.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net