Соціум

Коли Україна переходить на літній час

Коли і в який бік українцям слід переводити стрілки годинника. І як безболісно пережити «вкрадену» годину, — читайте в матеріалі Korrespondent.net.

У 2020 році Україна не відмовилася від переведення годинників з зимового на літній час.

Коли переводять годинники на літній час?

Традиційно країна переводить стрілки годинника в останню неділю березня. У 2020 році це станеться в ніч з 28 на 29 березня.

Стрілки годинника слід перевести на одну годину вперед.

Для чого переводять годинник?

Ідея переведення годинників виникла в американського президента Бенжамена Франкліна. Він хотів економити світло в магазинах. Однак у США цю ініціативу заблокували виробники свічок. Вперше ж годинники перевели у Великобританії в 1908 році.

Годинники переводять для економії енергетичних і паливних запасів за рахунок раціонального використання денного світла для неспання, праці і дозвілля. У багатьох країнах літній час називаеют «daylight saving time» — час, що зберігає денне світло.

Проте деякі експерти стверджують, що чиста економія енергії при переведенні годинника становить від 0,5 до 3%.

Як пережити?

Для більшості людей, які не скаржаться на здоров’я, такий перехід не нестиме будь-якої серйозної загрози.

Однак поберегтися все ж варто. Так, для легкої адаптації медики рекомендують повноцінно відпочивати, більше гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися і остерігатися стресових ситуацій. Також намагайтеся в цей період не планувати особливо важливих справ і уникати сильних фізичних навантажень.

Буде відмінним рішенням, якщо за пару тижнів до 29 березня ви почнете лягати спати раніше, ніж зазвичай.

Цікаві факти

Астрономічний час у різних регіонах нашої країни помітно відрізняється. Наприклад, реальна різниця між Донецьком і Києвом становить 30 хвилин. Тобто, на Донбасі сонце встає на півгодини раніше.

Реальна різниця між Одесою і Києвом — одна хвилина, Сімферополем і Києвом — 14 хвилин, а ось між Донецьком і Ужгородом — 1 годину і 2 хвилини.

Нагадаємо, що Європарламент проголосував за скасування переведення годинників.

Також Korrespondent.net писав, що стрілки «Годинника Судного дня», який відраховує умовний час до можливого апокаліпсису, переведені на 20 секунд вперед. Зараз годинник показує «100 секунд до кінця світу».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net