Прогрес

Колібрі бачить кольори, які людина навіть не може уявити

Це з’ясували експериментальним шляхом.

Нові дослідження показали, що колібрі можуть бачити кольори, недоступні для сприйняття людини, завдяки особливій структурі очей.

На відміну від людей, у яких в очах три типи чутливих до кольору колбочок, у птахів таких типів чотири, що допомагає їм краще обробляти відмінності між різними колірними спектрами. Завдяки трьом типам колбочок людське око може сприймати так званий трихроматичний колір, що складається з нейронної суміші червоного, зеленого і синього світла, інформує Ukr.Media.

Завдяки цьому процесу наш мозок може сприймати «не спектральний» фіолетовий колір (поєднання синього і червоного). Однак тварини з додатковим типом колбочок можуть розрізняти ще більший спектр кольорів, будучи чутливими до більшої кількості довжин світлових хвиль. Ця обставина відкриває їм двері для сприйняття видів колірних комбінацій, які ми не можемо побачити — і навіть просто уявити!

«Люди — дальтоніки у порівнянні з птахами та багатьма іншими тваринами», запевняє еволюційний біолог Мері Касвелл Стоддард з Прінстонського університету. «Мало того, що четвертий тип так званого колірного конуса розширює діапазон розпізнаваних птахами кольорів в ультрафіолетовому світлі, він також потенційно дозволяє птахам сприймати нові поєднання кольорів, таких як ультрафіолетовий + зелений та ультрафіолетовий + червоний — але перевірити це дуже важко».

Вважається, що птахи можуть сприймати до п’яти не спектральних кольорів, включаючи фіолетовий, фіолетовий + червоний, фіолетовий + зелений, фіолетовий + жовтий і фіолетовий + фіолетовий.

Щоб перевірити це, Касвелл і її команда встановили у вольєрі світлодіодні трубки «пташиного зору», запрограмовані на відображення ряду кольорів, включаючи не спектральні кольори, які люди бачити не можуть. Ці пристрої помістили поряд з напувалками, деякі з яких містили цукрову воду (пташині ласощі) залежно від кольору.

З’ясувалося, що птахи легко орієнтуються по колірній схемі. Дослідники також проаналізували майже 1000 різновидів забарвлення оперення птахів і рослин, виявивши при цьому, що третина з них насичена відтінками, які ми не можемо розпізнати — а ось для птахів світ постає в куди більш яскравих і насичених фарбах.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net