Політика

Конституційний суд заборонив підвищувати пенсійний вік працівникам шкідливих виробництв

Попрацювати в шкідливих умовах співробітники погоджувалися, маючи певні очікування щодо пільг. Однак, закон звузив їхні права, що в КСУ визнали неконституційним.

Конституційний суд України визнав неконституційними положення, що передбачають поетапне збільшення пенсійного віку для окремих категорій осіб — працівників, які працювали у шкідливих умовах. Про це в п’ятницю, 24 січня, повідомляє прес-служба КСУ.

Зазначається, що Велика палата Конституційного суду України прийняла рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень розділу I, пункту 2 розділу III Прикінцевих положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення від 2 березня 2015 року.

«Цим рішенням Конституційний суд України визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на п’ять років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи і на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах закону № 213», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що КСУ виходить з того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах і погоджувалися на таку роботу через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на пільгових умовах, визначених Законом України Про пенсійне забезпечення від 5 листопада 1991 року.

Однак, після внесення змін законом № 213, їхнє право виходу на пенсію на певних умовах звужене. Зазначене КСУ розцінив як погіршення їхнього юридичного положення про право призначення пенсії.

Крім того, КСУ вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується твердження народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв’язку з їхньою невідповідністю вимогам Закону України Про Конституційний Суд України.

Отже, рішення Конституційного суду України є обов’язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 2 березня 2015 року Верховна Рада внесла зміни до пенсійного законодавства, які передбачають поетапне підвищення на п’ять років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на п’ять років страхового, а по окремих професіях і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці і на пенсію за вислугу років.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net