Прогрес

Коронавірус міг циркулювати вже в жовтні — вчені

У світі тривають дослідження нового коронавірусу. Вчені висувають нові гіпотези і знаходять нові факти.

Вчені-генетики з Британії і Франції прийшли до висновку, що коронавірус COVID-19 з’явився серед людей за півроку до того, як про нього стало відомо. Про це йдеться в дослідженні.

Відповідно до їхніх висновків, генетичний аналіз вірусу показав, що він почав циркулювати ще із жовтня 2019 року. При цьому Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію лише 11 березня 2020 року.

Дослідники вивчили мутації у вірусі і виявили докази його швидкого поширення. При цьому доказів того, що вірус легше передається або з більшою ймовірністю провокує важкі симптоми, немає.

«Вірус змінюється, але це само по собі не означає, що він стає гіршим», — говорить дослідник генетики Франсуа Балу.

«Отже, це виключає будь-яке припущення, за яким SARS-CoV-2 циркулював задовго до того, як його ідентифікували. У такому випадку коронавірус зараз би вже уразив значну частину населення», — зазначає генетик.

Генетик вважає цей висновок поганою новиною, так як деякі медики сподівалися, що вірус циркулює протягом багатьох місяців і, можливо, заразив набагато більше людей, ніж повідомлялося. Лікарі вважали, що деякі групи населення вже можуть мати імунітет.

Численні дослідження показали, що новий коронавірус виник від кажана, але він заразив також іншу тварину перед тим, як заразити людину.

Вчені також знайшли генетичні докази того, що вірус заражав людей в Європі, США та інших країнах за тижні або навіть місяці до того, як в лютому там зареєстрували перші випадки.

«Іншими словами, знайти нульового пацієнта в будь-якій країні буде неможливо, оскільки їх було багато», — пояснив Балу.

У свою чергу, група вчених з Університетського коледжу Лондона, вивчивши дані більше 7,5 тис. Осіб з COVID-19, виявила 198 невеликих змін в геномі коронавірусу.

Дослідники відзначають, що «виявлені повторні мутації можуть вказувати на те, що SARS-CoV-2 продовжує адаптуватися до нового хазяїна-людини».

У той же час, інше дослідження виявило кілька мутацій коронавірусу, одна з яких може робити інфекцію більш стійкою.

Особливу увагу дослідники звернули на мутацію Spike D614G, поширену в Європі. За однією з теорій, ця мутація впливає на ту частину вірусу, яку розпізнає імунна система і на яку фахівці орієнтуються при розробці вакцин. Передбачається, що D614G робить хворих уразливими для нового зараження.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net