ГоловнеСоціум

Кожен п’ятий пацієнт з COVID страждає від розладів психіки — вчені

Вчені з Оксфордського університету з’ясували, що в кожної п’ятої особи, яка перехворіла на коронавірус, виявляють психічні розлади, у тому числі вперше. Результати дослідження були опубліковані в журналі The Lancet Psychiatry.

Автори роботи підкреслили, що з перших днів пандемії висловлювалися побоювання з приводу її впливу на психічне здоров’я й на пацієнтів з психічними захворюваннями.

Відзначається, що психіатричні симптоми ускладнювали медичну допомогу й сприяли зростанню захворюваності та смертності. Також відомо, що в осіб із серйозними психічними порушеннями високо поширені супутні хвороби та погані звички, включаючи ожиріння, гіпертонію, куріння та діабет 2 типу.

Багато осіб зі психічними розладами живуть у поганих соціальних умовах і часто стикаються з респіраторними вірусами.

Щоб розібратися у зв’язку між COVID-19 і психічними захворюваннями, дослідники проаналізували більше 70 мільйонів електронних медичних карток у США, у тому числі понад 62 тисячі випадків коронавірусу, при яких не була потрібна невідкладна допомога або госпіталізація.

Психічні розлади, виявлені протягом 14-90 днів після постановки діагнозу COVID-19, зустрічалися у 18,1% пацієнтів. У 5,8% вони були виявлені вперше. У їхнє число ввійшли шизофренія, маревні розлади, розлади настрою, депресивні й тривожні стани та інші хвороби психіки.

При інших захворюваннях — грипові та інших інфекціях дихальних шляхів, шкірних інфекціях, каменях у жовчному міхурі й сечовивідних шляхах, переломах — показник уперше діагностованих психічних розладів виявився у два рази нижчим — 2,4-3,4%.

Як указав один з авторів дослідження, професор психіатрії Пол Гаррісон, ще належить з’ясувати, чи здатний коронавірус безпосередньо впливати на психіку. За його словами, виявлені розлади скоріше пов’язані із загальною стресовою обстановкою через пандемію, а також із соціально-економічним становищем пацієнтів і їхнім способом життя, які в цьому дослідженні не розглядалися.

«У рівній мірі неправдоподібно, що COVID-19 може аж так безпосередньо впливати на мозок або психічне здоров’я. Але я думаю, що це, знову-таки, ще належить вивчити», — підкреслив Гаррісон.

Найтривожнішим виявилося подвоєння випадків деменції через три місяці після позитивного результату тесту на COVID-19 в порівнянні з іншими захворюваннями.

Раніше ВООЗ заявила, що пандемія коронавірусу негативно вплинула на психічне здоров’я мільйонів осіб.