Здоров’я

Лікар з Гарварду пояснив, чому прокидатися після 12 — норма

Якщо ви спите до обіду — це не означає, що ви ліниві.

Студент медичної школи Гарварду, який працює лікарем, опублікував у твіттері пост, в якому розповів, чому спати до обіду — це нормально. Його пацієнти вважають, що сон після полудня — ознака лінощів, але доктор пояснив, чому це не так. Багатьом людям інформація припала до душі, інформує Ukr.Media.

Сайед Мойн Хассан — живе в Бостоні, штат Массачусетс, працює в медичному центрі North Shore, а також отримує докторський ступінь з медицини в Гарварді. На практиці чоловік не раз стикався з пацієнтами, які скаржилися на порушення циркадного ритму — це біологічні процеси, пов’язані зі зміною дня і ночі.

Доктор згадав свій особистий досвід спілкування з одним із таких пацієнтів. Хлопець поскаржився на проблеми зі сном і розповів Сайеду, як з дитинства чув від родичів, що ті, хто прокидається близько полудня, — ледарі. Саме тому 1 березня лікар вирішив зруйнувати цей стереотип, а заодно підтримати людей, які відчувають такі ж проблеми:

«Я не знаю, кому потрібно це дізнатися, але ви не ледарі, якщо прокидаєтеся опівдні. Я провів години з пацієнтами з затримкою циркадної фази сну, намагаючись дестигматизувати їх пізніше засипання і пізніше пробудження».

Публікація Хассана стала вірусною, зібравши 142 тисячі лайків, а доктор продовжив свої думки:

«Молодий пацієнт недовірливо подивився на мене, коли я сказав, що прокидатися пізно — це нормально. Я бачив, як він переварює цю інформацію у своїй голові, а потім помітив, як хвиля полегшення пройшла по його обличчю, коли він зрозумів концепцію циркадного ритму».

Здивування пацієнта зрозуміти неважко:

«З юних років йому говорили, що пізно прокидатися — значить бути ледачим. І він боявся навіть думати про те, щоб спати. Тому що йому буде соромно, якщо він прокинеться пізно».

Щоб у людей не виникли зайві питання, лікар пояснив значення деяких термінів:

«Люди в екстремальних умовах циркадного ритму засинають і прокидаються дуже рано (розширена циркадна фаза сну), або засинають і прокидаються дуже пізно (фаза уповільненого циркадного сну). Повідомте свого лікаря, якщо вам потрібна допомога. Ми тут для вас».

Пост доктора почав розходитися по всьому твіттеру, і багато користувачів були раді прочитати його.

«Я боровся з моїм затриманим циркадним ритмом все своє життя. Мій девіз: «Пізній хробак уникає ранньої пташки».

«Вау, це був твіт, який був потрібен мені прямо зараз. Я перебуваю в стані війни з моїм циклом сну і сплю з 3 ночі до 11 ранку. Знати, що я не самотня у своєму циркадному циклі, — це благословення!».

«Одного разу моя сестра накричала на мою маму за те, що вона давала мені спати до обіду все літо. Я говорив людям, що веду нічний спосіб життя ще до того, як побачив дослідження по фазі відстроченого сну».

Тепер люди, судячи з усього, перестануть переживати через те, що вони прокидаються в обід, і не будуть звертати уваги на звинувачення.

«Спасибі. Я боролася з цим все своє доросле життя».

«Спасибі тобі. Хотіла б я, щоб таких докторів було більше. Добрих і розуміють».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net