Здоров’я

Лікарі розповіли, як мікроби можуть стати вашими помічниками в збереженні здоров’я дитини

Коли дитина, крихітна рожева грудочка, світло очей і насолода душі, тільки-но потрапляє в турботливі материнські руки, хочеться захистити її від усього світу. Від кожної злісної бактерії та мікробу, щоб кожна соска, іграшка і бабуся були стерильні, інформує Ukr.Media.

Після того, як підросла дитина оближе ніжки стільця, обмурзається землею з квіткових горщиків і вдосталь нап’ється з собачої миски, це бажання трохи слабшає. І дуже добре, тому що нам всім потрібно зрозуміти концепцію, звану «гігієнічна гіпотеза».

Ця гіпотеза (нарівні з деякими іншими) свідчить, що обмеження впливу паразитів, бактерій і вірусів на дитину серйозно збільшує ризик виникнення алергії, астми та інших аутоімунних захворювань у вже зрілому віці.

Важливі гіпотези

Хоча ідея про те, що вплив певних інфекцій може знизити ризик алергії, не нова, офіційно «гіпотеза гігієни» була запропонована в науковій літературі тільки в 1989 році. Вчені вказали, що алергічні захворювання, сінна лихоманка та екзема зустрічаються рідше у дітей з великих родин, оскільки вони, ймовірно, обмінювалися мікробами з братами та сестрами. З того часу епідеміологічні дослідження підтвердили захисний ефект не тільки великої родини, але і дорослішання на природі.

В останні кілька років з’явилася гіпотеза «мікробної різноманітності», відповідно до якої здоров’я та різноманітність видів бактерій у слизовій оболонці кишківника є ключовим фактором для зміцнення імунної системи. Під час вагітності та дитячого контакту з різними організмами імунна система створює «базу даних», яка дозволяє їй виявляти та реагувати на шкідливі речовини у внутрішньому або зовнішньому середовищі.

Ці концепції базуються на одній спільній: Т-клітини організму активізується у відповідь на інфекційні подразники. Дослідження довели, що різні імунологічні та аутоімунні захворювання зустрічаються в країнах, що розвиваються набагато рідше, ніж у розвинених.

Тепер ми знаємо, чому бактерії та навіть паразити можуть бути корисними для вашої дитини. Давайте розберемося — як же безпечно забруднити малюка?

Дозвольте дітям експериментувати

Вони повинні мати можливість повозити пальцями в пилу, лизнути ручку продуктового візка (дихайте глибше) і підняти блискучий камінчик з асфальту. Звучить страшно, але згадайте себе маленькими. Закопані в землі «секретики», години гри в пісочниці, вуличні кошенята і сільська річка. Вже не так страшно, вірно?

Не драйте посуд

Ні, мити його, звісно, треба, а в окремих випадках і кип’ятити. Але не варто кидатися за пустушкою, що впала на килим, або викидати пляшечку, яку понюхала собака. Ваші діти прекрасно можуть час від часу їсти та пити з трохи бруднуватих поверхонь.

Уникайте антибактеріального мила

Постійно використовуючи таке мило та антисептик для рук, ми не просто можемо ненавмисно загальмувати розвиток імунної системи у дітей. Такі засоби сприяють появі «супербактерії» і підвищують стійкість мікробів до хімічних та природних антибіотиків. Використовуйте звичайне мило з водою і не захоплюйтеся надмірним миттям рук.

Уникайте антибіотиків

Діти хворіють. Це норма. Це потрібно пережити. Годуючи дитя антибіотиками з будь-якого приводу, ви ризикуєте його здоров’ям, бо не тільки порушуєте природну флору дитини, але й формуєте стійкість до ліків. З іншого боку, якщо ваша дитина серйозно захворіла, і до вірусу додалася бактеріальна інфекція, антибіотики за рекомендацією лікаря будуть до речі.

Заведіть домашніх тварин і дачу

Для вироблення імунітету не потрібно вигадувати щось особливе: дача з сусідськими котиками та песиками відмінно підійде. Бобик побігає по вулиці, принесе дитині флору на ознайомлення, і всі будуть щасливі.

Домашні тварини теж корисні! Кішки, собаки, хом’яки, морські свинки та навіть рибки піддають дітей впливу різних мікробів, бактерій і інших живих організмів, з якими вони інакше не зіткнулися б.

Організуйте спілкування з іншими дітьми

Гуртки, позакласні заняття, садок, спортзал, дитячі майданчики: вашій дитині необхідно соціалізуватися, і її імунітет потребує в тому ж самому. Спілкування, гра, боротьба та обнімання з іншими дітьми дозволить її зібрати величезну кількість необхідної інформації — як соціальної, так і біологічної.

Привчіть дитину до ферментованих продуктів

У цих продуктах криється неймовірна різноманітність бактерій. Японський натто, корейська кімчі, наш рідний кефір, солоні огірки, живі йогурти, квашена капуста, чайний гриб і навіть шоколад. Пам’ятайте, що різноманітність — ключ до здоров’я.

Грайте на вулиці

Гаджети в бік, нехай нащадок погуляє. Майданчики, парки, двори, скверик біля будинку: нехай копається, валяється, чіпає і розвивається. Так, швидше за все, додому дитина прийде замурзана, але її завжди можна відмити.

Не купайте малюка з милом щодня

Раз вже мова зайшла про купання: щоденна ванна з піною здається приємним ритуалом перед тим, як вкласти дитину спати. Але куди корисніше для імунної системи буде купання через день (можна і рідше). Зрозуміло, це не скасовує щоденну гігієну зубів та інтимних місць.

Не переборщуйте з пранням

Зрозуміло, не варто відправляти дитину в садок одягнену так, ніби вона вилізла зі сміттєвого бака, від малюка не повинно погано пахнути. Але майже всі речі спокійно переживають кілька носінь перед відправленням в пральну машину.

Скажемо дружно: ласкаво просимо, патогенні організми! Ідіть до нас, бактерії, не соромтеся, грибки, розташовуйтеся, мікроорганізми! Приходьте, чужі сопливі діти та дворові тварини!

Яким би парадоксальним це не здавалося, невелике нехтування правилами гігієни може здорово допомогти вам з малюком — як найближчими роками, так і протягом всього подальшого життя дитини.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net