Здоров’я

Лікарі заявили про новий спосіб передачі коронавірусу

Китайський коронавірус 2019 nCov може передаватися не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й через діарею.

Вчені виявили новий шлях передачі китайського коронавірусу — ним може стати діарея. Про це в неділю, 9 лютого, повідомило видання Science Alert.

Раніше повідомлялося, що основним способом поширення вірусу є повітряно-крапельний шлях, тобто, загрозу несе кашель зараженої людини, а також забруднені поверхні. У той же час фахівці підкреслювали, що цей висновок грунтується на дослідженні пацієнтів з респіраторними симптомами, хоча інфекція також викликала розлади травного тракту.

У лікарні Уханя діарея і нудота спостерігалася у 14 зі 138 пацієнтів за 1-2 дні до розвитку лихоманки і утрудненого дихання. У першого пацієнта з коронавірусом у США протягом двох днів також було виявлено порушення в моториці кишечника, після чого вірус виявився в стільці. Є дані і про інші випадки появи вірусу в фекаліях у людей з атиповими абдомінальними симптомами, які характерні для SARS. Оскільки 2019 nCov і SARS належать до одного сімейства вірусів, вчені впевнені, що можливий фекальний шлях передачі вірусу.

Передача SARS через стілець привела до того, що в 2003 році в житловому комплексі Amoy Gardens у Гонконзі сотні людей виявилися інфікованими вірусом. Висхідний потік теплого повітря з ванних кімнат забруднив кілька квартир і був доставлений вітром у сусідні будівлі комплексу. Хоча такий шлях передачі може виявитися проблемою для стримування поширення вірусу, небезпеку він представляє, в основному, для лікарень, які можуть стати «підсилювачами» епідемії.

Разом з тим, вчені поки не знають, як довго 2019 nCov може жити поза організмом. Для ВІЛ цей період становить 30 хвилин. Крім того, невідомо, до яких температур чутливий новий вірус.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net