Здоров’я

Лише шість відсотків українців вважають, що мають чудове здоров’я

Задовільним свій стан здоров’я вважає майже половина українців, що більше, ніж було в 2011 році. Ще майже третина українців задоволені своїм здоров’ям. Це випливає з даних опитування компанії Research & Branding Group, оприлюднених.

Так, 47% опитаних заявили, що вважають свій стан здоров’я задовільним. 26% назвали його хорошим, 6% — чудовим. При цьому 15% вважають стан здоров’я поганим, 2% — дуже поганим, а 4% опитаних не визначилися з оцінкою.

Автори дослідження відзначають, що з 2011 року відзначається тенденція до збільшення кількості тих, хто вважає своє здоров’я задовільним, тоді як інші оцінки — як позитивні, так і негативні — демонструють тенденцію до зниження.

Більш оптимістичні українці в оцінці своєї фізичної форми, враховуючи вік. Так, дві третини опитаних (63%) вважають свою фізичну форму в цілому доброю, тоді як протилежної точки зору дотримується 28% респондентів, а ще 9% — не визначилися.

На думку українців, найбільш негативний вплив на їхнє здоров’я надають стрес і стресові ситуації (37%), неможливість отримати якісне медобслуговування і медпрепарати (36%), погана екологія (32%) і неякісні продукти харчування (29%). Далі йдуть такі фактори, як шкідливі звички (17%), спадковість і схильність до захворювань (15%), неповноцінне або незбалансоване харчування (14%), а також несприятливі умови роботи і нездоровий / неактивний спосіб життя (по 9%).

Опитування проводилося в період з 8 по 18 жовтня 2020 року за участю 1 801 респондента по всій Україні за винятком окупованих територій. Метод опитування — особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки — 2,4%.