Соціум

Ліси в Рівненській області зникнуть через 30 років — дослідження

Різке збільшення вирубки лісів на території низки областей загрожує важкими екологічними наслідками в середньостроковій перспективі. Про це повідомило інформагентство Інтерфакс-Україна з посиланням на дані дослідження, проведеного компанією EOS Data Analytics, Інститутом космічних досліджень Національної академії наук та Державного космічного агентства.

Згідно з отриманими даними, у Житомирській області із серпня 2019 року по серпень 2020 року вирубали майже на 20% більше лісу, ніж за аналогічний попередній період. У Рівненській області вирубка лісу зросла в 2,5 рази, до 5 395 га.

При такій динаміці вирубки Рівненська область може залишитися без лісу вже через 30 років, а Житомирська — через 38 років, відзначаються в EOS Data Analytics.

Дослідження проводилося за допомогою технології супутникового аналізу. «Сьогодні, завдяки супутниковому моніторингу, можна мало не щодня відстежувати зміни лісового покриву і відстеження людського фактора, який цьому сприяє», — зазначив директор з продажу EOS Data Analytics Роман Медведєв.

Він нагадав, що безконтрольна вирубка дерев та іншої рослинності може привести до важких екологічних проблем: опустелювання, ерозії і зменшення родючості ґрунту, повені та вимирання диких тварин.

Це також збільшує ризик повторення катастрофічних пожеж весни 2020 року — коли в Житомирській області у квітні вогонь знищив п’ять сіл.

Нагадаємо, раніше у Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою опублікували фотографії наслідків безконтрольного вирубування лісів у Карпатах.