Економіка

Майже 70% українців постраждали через епідемію — опитування

Найбільше українці побоюються зараження коронавірусом, на другому місці — зниження доходу і вже потім — втрати роботи.

Опитування встановило, що 60% українців відчули, щонайменше, один вид фінансових збитків, понесених ними через карантин, про що свідчать результати опитування Info Sapiens, проведеного 25 — 29 березня.

Так, в оприлюдненому релізі за підсумками опитування уточнюється, що 38% українців зазначили зменшення регулярного доходу сім’ї, 16% — повну втрату доходу, 14% — втрату роботи, 10% — фінансові збитки (наприклад, через здачу квитків).

Якщо говорити про нефінансові збитки, то 11% українців також скаржилися на зловживання з боку влади, а 8% — на ненадання належної медичної допомоги.

«Загалом 69% опитаних відзначили, що їх сім’ї так чи інакше постраждали від епідемії», — розповіли в Info Sapiens.

У той же час, якщо говорити не про фактичні збитки, а про страхи, то найбільше українці бояться зараження коронавірусом (43%), на другому місці — зниження доходу (34%), на третьому — ненадання належної медичної допомоги (33%), на четвертому — повної втрати доходів (29%), на п’ятому — відволікання уваги від неправильних рішень влади (26%), на шостому — втрати роботи (23%). Не бояться ніяких наслідків епідемії лише 7% опитаних.

«Загалом, думки українців щодо серйозності наслідків епідемії та карантину розділилися: 40% не очікують істотних втрат, 47% — бояться серйозних наслідків, а для 7% серйозні наслідки вже настали», — відзначають соціологи.

Якщо розглядати тільки тих українців, хто в карантин працював або вчився, то з них 43% продовжують регулярно відвідувати місце роботи або навчання, 12% працювали або вчилися без відвідування постійного місця, а 41% припинили відвідувати місце роботи або навчання після початку карантину. Серед останніх 62% не працюють і не вчаться на момент опитування, 14% продовжують працювати або вчитися віддалено стільки ж, або більше часу, ніж раніше, а 10% — продовжують, але менше часу, ніж раніше.

«Отже, 74% тих, хто в карантин працював або навчався, продовжують це робити очно або дистанційно. З них 8% зазначили, що виконують навіть більший обсяг роботи, ніж раніше, 54% — що виконують такий же обсяг роботи, як і в карантин, а 30% — що виконують менший обсяг роботи», — йдеться в релізі.

У ситуації, що склалася, 77% українців відповіли, що будуть намагатися економити і заощаджувати, і тільки 12% — витрачати більше грошей (наприклад, на запаси або великі покупки), так як, на їхню думку, вони можуть знецінитися або неможливо буде купити потрібні товари.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net