Аналітика

Майже всі українські товари отримають доступ на ринок Британії

Близько 98% всіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок цієї країни. Це стане можливим завдяки підписаній вчора Угоді про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство з Великобританією. Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Зазначається, що Угода забезпечить подальший поступальний розвиток відносин України з Великою Британією після закінчення перехідного періоду, передбаченого угодою про її вихід зі складу Європейського Союзу.

«Підписання цієї Угоди, яка гарантує Україні преференційний доступ на ринок Британії, є важливою складовою розвитку взаємовигідних відносин між країнами. Зокрема, квотування за деякими товарами збільшиться з 13% до 20%, що буде стимулювати український експорт. Крім того, умови доступу на ринок Великобританії і ЄС будуть швидко розширені, адже їхній перегляд відбудеться вже в 2022 році», — прокоментував перспективи України заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України — Торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, Угода передбачає рівень лібералізації умов торгівлі товарами і послугами між Україною і Великобританією на рівні, не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. З дати набуття чинності Угодою про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство з Великобританією відбудеться повна лібералізація 98% товарної номенклатури, а з 2023 року для України лібералізованими будуть ще 2% товарів. Кількість тарифних квот для України становить 36 + 4 додаткових. Нульові тарифні квоти встановлюються британською стороною додатково до наданих в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, 8 жовтня президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підписали Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між країнами.