Прогрес

Марс і Земля: у цих двох планет нарешті знайдена спільна риса

У атмосфері обох планет є дещо схоже.

Космічний апарат MAVEN виявив два типи структур в іоносфері Марса — «шари» і «тріщини», які зустрічаються також в іоносфері Землі, де вони створюють перешкоди для локальних і віддалених радіосигналів, інформує Ukr.Media.

«Шари» — це області накопичення електрично зарядженої плазми. Формуються вони раптово і зберігаються протягом декількох годин, відображаючи радіосигнали, немов дзеркало світло. «Шари», про які вчені знають вже протягом 80 років, перебувають на незручній для вивчення висоті 100 км, де через розрідженість повітря літаки вже не літають, але їх щільність дуже висока для супутників. Учені намагаються досліджувати ці шари з допомогою особливих ракет, які здатні перебувати в іоносфері протягом декількох десятків хвилин, але цього недостатньо.

На щастя, у Марса більш тонка атмосфера, що дозволяє MAVEN перебувати на невисокій орбіті та спостерігати за «шарами» в іоносфері. Так космічний апарат виявив сплески плазми в певних точках марсіанської іоносфери. Подібні сплески спостерігаються і на Землі.

«Шари на Землі можуть бути виявлені ким завгодно, якщо у нього є радіо, але пояснити їх ми досі не можемо, — каже головний науковий співробітник Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА в Меріленді Глін Коллінсон. — Хто б міг подумати, що одним із кращих способів зрозуміти їх — відправити супутник за 482 мільйони кілометрів до Марса?».

Інше явище, «тріщини», відбувається в областях, де плазми менше. MAVEN став першим апаратом, що виявив такі розломи на Марсі. Зроблене відкриття спростовує більш ранні моделі, які стверджують, що «тріщини» не можуть існувати в атмосфері Червоної планети.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net