Men's & Women'sГоловне

Ми повинні бути гідними героїзму наших чоловіків – вірменський дизайнер

Дизайнерка з Єревана, творчість якої привернула увагу ЗМІ одразу трьох країн, у дні ескалації в Карабасі, як і більшість жінок сьогодні у Вірменії та діаспорі, намагається бути корисною своїм захисникам вітчизни, переселенцям, пораненим і нужденним.

В інтерв’ю 365news.am Маргарита Петросян розповіла про свої підходи до питань надання допомоги вимушеним переселенцям з Карабаху, діяльності волонтерських груп, введення ембарго на ввезення товарів з Туреччини та їх заміні.

Розповідаючи про координацію допомоги вимушеним переселенцям, дизайнерка вказала на необхідні кроки для більшої ефективності.

«У перші дні війни ми отримували інформацію про нужденних з Арцаху із соціальних мереж, від знайомих і друзів. Першочерговими питаннями природно було забезпечення людей житлом, теплим одягом та їжею. До речі ці питання зараз дуже ефективно вирішують фонди «Հոգ տար» («Подбай»), «Поспішай до добра» і Спілка вірмен України, яка створила спеціальний штаб для цілеспрямованого і точного розподілу допомоги з України».

«Думаю, зараз всі ці проблеми треба вирішувати централізовано», – підкреслила вона, додавши, що з 27 вересня її творча студія була або закрита, або служила тимчасовим складом. «Нещодавно я зрозуміла, що зможу зробити для батьківщини куди більше, якщо почну займатись тією справою, у якій я професіонал. Відтепер 50% виручки від кожної покупки MargoFashion буде перераховуватися нашій армії. Вже є подарункові карти на 30, 40, 50 і 75000 драмів, і 50% прибутку я також буду перераховувати до Фонду».

Звертаючись до питання введення ембарго на ввезення товарів із Туреччини, Маргарита Петросян підкреслила, що і раніше з турецькими тканинами не працювала.

«Імпорт тканин від відомих європейських виробників до Вірменії давно налагоджений, сама я привозила чудові індійські бавовняні тканини з ОАЕ. Крім очевидних плюсів у вигляді якості вироблення і фарбування тканин, вони часто дешевше турецьких», – підкреслила дизайнер.

Маргарита Петросян також розповіла про своє бачення ролі жінок, про те, наскільки важливою є роль жінок під час війни. «Я багато думала про це. Сьогодні як ніколи ми повинні бути стійкими у словах і вчинках, відкинути зайві емоції, страхи, зберігати холоднокровність, ясний розум і дуже багато працювати. Ми зобов’язані бути гідними героїзму наших чоловіків. У нас у всіх одна мета, один шлях. Це шлях до Перемоги – підсумувала дизайнерка, директорка Margo Fashion Маргарита Петросян.