Прогрес

Мідії підказали вченим ідею, яка може просунути терапію складних кісткових дефектів

Гідрогель допоможе відновити кістки голови і шиї.

Здатність мідій прикріплятися до підводних об’єктів допомогла дослідникам з Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі в розробці своєї технології. Вони включили альгінатний розчин у гідрогель. З допомогою нього вчені планують вирішити деякі проблеми трансплантології, інформує Ukr.Media.

Гідрогелі активно використовуються в останні роки для введення терапевтичних препаратів та стовбурових клітин, необхідних для відновлення втрачених ділянок кісткових тканин. У порівнянні зі стандартними протоколами кісткової трансплантації цей підхід знижує ризик запалення і інфекції, а також скорочує вартість терапії.

Використовувані сьогодні гідрогелі, які складаються з сіток полімерів, ефективні для перенесення ліків і стовбурових клітин до цільових точок. Але, на жаль, при деяких умовах, наприклад під час операцій щелепно-лицевої хірургії, включаючи порожнину рота і прилеглі області, вони мають тенденцію ставати менш ефективними. Кров і слина перешкоджають належному закріпленню в потрібному місці. З-за цього те, що гель несе на собі — ліки або стовбурові клітини, — не залишаються на місці досить довго, щоб забезпечити необхідний регенеруючий або терапевтичний ефект.

Один з авторів роботи, доктор Аліреза Мошаверінія, зазначає, що команда шукала продукт з оптимальною адгезією для таких складних умов. Надихнувшись природною здатністю мідій, дослідники ввели в гідрогель альгінат: при гідратації ці речовини стають липкими, схожими за властивостями на смолу.

Вчені протестували новий гідрогель, завантажений стовбуровими клітинами, узятими з тканини ясен і біоактивною керамікою для нарощування кістки в 18-тижневому дослідженні на щурах. У них був заздалегідь викликаний периімплантит — інфекційне захворювання, яке викликає запалення ясен і кісткових структур навколо зубного імплантату.

Дослідники вводили гідрогель в потрібне місце в щурячих ротах, використовуючи для того, щоб він «схопився», обробку, аналогічну методику, яку стоматологи застосовують для затвердіння зубних пломб у людей. До кінця дослідження кістка навколо імплантатів у всіх щурів повністю відновилася.

«Легка обробка допомогла затвердіти гідрогелю, забезпечуючи більш стабільний носій для доставлення стовбурових клітин, — пояснює Мошаверінія. — Ми вважаємо, що цей новий метод може бути оптимальним варіантом при тканинній інженерії для пацієнтів, які втратили тверді і м’які черепно-лицьові тканини з-за травми, інфекції або пухлин».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net