Економіка

Мільярдери Китаю багатіють фантастичними темпами

Статок 500 найбільших бізнесменів Китаю в поточному році зріс більше, ніж за попередні п’ять років разом узятих. Про це повідомило видання Le Figaro з посиланням на дані щорічного дослідження компанії Hurun.

Усього в порівнянні з 2019 роком кількість мільярдерів в Китаї зросла на 257, до 878 осіб — без урахування Гонконгу і Макао.

Жорсткі карантинні заходи, вжиті в країні для стримування коронавірусу, виявилися особливо прибутковими для цифрових гігантів, оскільки мільйони китайців виявилися ізольовані в своїх будинках, зазначають автори дослідження.

Джек Ма, піонер електронної комерції зі своєю платформою Alibaba, як і раніше є володарем найбільшого національного статку з $58,8 млрд. За ним йде глава цифрового гіганта Tencent Поні Ма, зокрема, який випускає популярний додаток WeChat, з $57,4 млрд.

На третьому місці Чжун Шаньшань, керівник концерну Nongfu Spring, виробника бутильованої води, продукція якого має важливе значення в Китаї. Його статок оцінюється в $53,7 млрд.

Ван Сін, засновник компанії з доставки їжі Meituan, в цьому році збільшив свої статки в чотири рази і став тринадцятим в Китаї за розміром статку. Річард Лю, глава гіганта електронної комерції JD.com, подвоїв свої статки, до $23,5 млрд і займає 16 місце.

Охорона здоров’я також стала багатообіцяючим сектором: засновник виробника вакцин Zhifei Цзян Женьшен потроїв свої статки, до $19,9 млрд, зайнявши 20 місце.

Нагадаємо, економіка Китаю єдина в світі продовжує відновлюватися на тлі коронакризи. Так, ВВП республіки зріс на 4,9% в III кварталі в порівнянні з тим же періодом 2019 року.