Політика

Мін’юст анонсував новий вид покарання для злочинців

В Україні з’явиться новий вид покарання для злочинців — пробаційний нагляд. Він буде застосовуватися в тих випадках, де зараз суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт. Ця категорія — нетяжкі злочини. Відповідний законопроект вже підготувало Міністерство юстиції, заявив міністр юстиції Денис Малюська.

«Законопроектом ми пропонуємо ввести новий вид покарання — пробаційний нагляд. Передбачається, що пробація буде застосовуватися і в якості основного, і в якості додаткового покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт», — підкреслив Малюська.

За його словами, впровадження пробаційного періоду знизить витрати на пенітенціарну систему. Міністр додав, що один ув’язнений в тюрмі коштує платникам податків більш ніж 10 тисяч гривень на місяць. А витрати на пробації складуть близько 900 гривень. З такою людиною держава працює на свободі, на неї не витрачаються кошти на утримання, харчування, комунальні послуги.

«Зараз система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному запобігання вчинення нею повторного злочину протягом певного періоду. Наше завдання — змістити фокус системи виконання кримінальних покарань та забезпечити безпеку суспільства», — заявив міністр юстиції.

До цього в Мін’юсті повідомили, скільки людей містяться у в’язницях і СІЗО.

Також повідомлялося, що Малюська показав безкоштовну камеру СІЗО після ремонту. За його словами, камеру ремонтували на гроші, отримані від здавання в оренду платних камер.