Економіка

Мінфін: Пік плати з зовнішнього держборгу пройдено

Україна пройшла пікові платежі за зовнішнім державним боргом у цьому році. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню Mind.ua.

«1 вересня Міністерство фінансів погасило другу серію облігацій зовнішньої державної позики, випущених при реструктуризації в 2015 році. Загальна сума платежу перевищила $2 млрд. З них $1,69 млрд — на погашення єврооблігацій і $400 млн — відсотки за єврооблігаціями з терміном погашення в 2020- 2027 рр. Зараз можемо впевнено стверджувати, що пікові платежі по зовнішньому державному боргу в цьому році успішно пройдені», — сказав Марченко.

Він зазначив, що зараз дефіцит загального фонду державного бюджету менший, ніж передбачено розписом (93,2 млрд грн за підсумками січня — вересня цього року при розпису звітного періоду в сумі 177,5 млрд грн).

«Наразі нам вистачає наявних ресурсів. Ми не бачимо необхідності збільшувати боргове навантаження країни. Ситуація контрольована. Ми готові до будь-яких змін, щоб забезпечити необхідне фінансування заходів з подолання пандемії», — запевнив глава Мінфіну.

Нагадаємо, у вересні падіння міжнародних резервів України стало найбільшим з початку року. За перший місяць осені на виплату боргів у піковий період витратили майже $2,7 млрд. Крім виплат за єврооблігаціями, довелося направити $417,4 мільйонів на виконання зобов’язань перед МВФ.

Також повідомлялося, що до кінця 2020 року Україна повинна виплатити ще $3 млрд з погашення та обслуговування держборгу.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net