Здоров’я

МОЗ представило план вакцинації

Вакцинація українців від коронавірусу буде здійснюватися в три етапи, повідомив глава МОЗ Максим Степанов. Все це буде прописано в національному плані вакцинації.

На першому етапі планують вакцинувати не більш як 10% від загальної кількості населення або щонайменше 700 000 населення.

«Ми сподіваємося, що це відбудеться якнайшвидше — вже в лютому, щоб ми почали вакцинацію з медичних працівників», — пояснив міністр.

На другому етапі будуть вакциновані люди у віці за 60 років, включаючи тих, хто належить до осіб медичного ризику. Ті, які мають супутні захворювання.

Це працівники закладів освіти, дошкільних, шкільних і вищих навчальних закладів, працівники, які забезпечують безпеку держави, включаючи ДСНС, Нацполіцію і ЗСУ.

На третьому етапі будуть вакцинувати інших громадян — у віці від 17 до 59 років, які належать до груп ризику, інші категорії населення і професійних груп, які мають більш високий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу.

Вакцинацію планують проводити на базі існуючих кабінетів щеплення, яких в Україні 11 346. Також будуть створені мобільні бригади щодо імунізації у всіх регіонах України, які матимуть необхідну техніку для перевезення вакцин. З їхньою допомогою сподіваються вакцинувати до 190 тисяч осіб на тиждень.

Також вакцинація буде здійснюватися через мережу сімейних лікарів.

Наразі МОЗ опрацьовує логістику транспортування вакцини. Деякі з них вимагають спеціальних холодильників для транспортування за температури -70°C.

«Розрахункова можливість — це те, що ми теоретично можемо робити, це 2 млн щеплень на тиждень, якщо будуть залучені всі. І це розраховано за кількістю часу, який необхідний на проведення щеплення», — заявив Степанов.

Тому, за словами Степанова, вакцинація може розпочатися вже до кінця зими.