Здоров’я

МОЗ схвалило нові препарати для лікування хворих на COVID-19

У міністерстві нагадали, що в разі загострення коронавірусу в одному з регіонів там можуть посилити карантин.

МОЗ розширило список ліків для лікування пацієнтів з коронавірусом. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

«Учора відбулося засідання робочої групи з провідними фахівцями країни щодо поновлення стандартів надання медичної допомоги із COVID-19. В тому числі розглянули питання щодо внесення додаткових лікзасобів, тобто розширення цього протоколу, яке ґрунтується на нашому досвіді, досвіді інших країн і клінічних випробуваннях. Наприклад, такий препарат, як дексаметазон, внесли в клінічний протокол», — сказав Степанов.

Також міністр нагадав, що в разі невідповідності регіону певним критеріям впродовж трьох днів регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повинна посилити карантинні обмеження.

«У постанові уряду чітко визначено за якими показниками визначаються критерії в тій чи іншій області щодо посилення карантину. Один з цих показників — тестування. Якщо протягом трьох днів цей показник не відповідає критеріям, встановленим Кабміном, відповідно регіональна комісія ТЕБ та НС повинна зібратися і визначиться щодо посилення карантинних заходів», — резюмував міністр.

Нагадаємо, що раніше британські вчені з’ясували, що препарат дексаметазон ефективний в лікуванні хворих на коронавірус. Препарат на учасниках випробування знизив смертність серед тих, хто перебував на ШВЛ, приблизно на третину.