Аналітика

МВФ бачить три сценарії розвитку України

На цей момент Україна знаходиться між «поганим» і «середнім» сценаріями, вважають у фонді.

Є три сценарії можливого розвитку України. Їх на макроекономічній дискусії Американської торгової палати в Києві описав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, пише Інтерфакс-Україна.

Перший. за його словами, передбачає повне реформування і зростання ВВП 6% щороку, що дозволить населенню стати багатшим на 60% за 20 років і досягти сьогоднішнього рівня Польщі приблизно у 2038 році.

Другий варіант — часткові реформи (збереження розриву в судовій системі і ринок землі з обмеженнями) і зростання на 4%, що зробить населення багатшим на 20%.

У третьому сценарії — відкат реформ (без ринку землі) і зростання темпами до 1,5% — населення через 20 років стане на 20% біднішим, ніж сьогодні.

Згідно з представленою презентацією, нинішній темп реформ в Україні — це сценарій між другим і третім.

У той же час заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Ніколайчук зазначив, що офіційний показник ВВП на душу населення в Україні занижено, так як у ній високий рівень тіньової економіки (30-40%) і реальне населення менше враховується Держстатом (37 млн ​​замість 40-42 млн).

Нагадаємо, зростання ВВП України різко сповільнилося наприкінці 2019 року. Проте в другому кварталі українська економіка розігналася до 4,6%, а до кінця року темп зростання впав утричі.

Очікується, що у 2020 році українська економіка зросте на 3,5%.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net