Економіка

МВФ побачив ознаки світової фінансової кризи

Початок нового десятиліття «охарактеризувався зростаючою невпевненістю», заявила глава фонду.

У світі продовжує зростати нерівність доходів і добробуту, що зазвичай відбувається перед фінансовою кризою. Про це заявила директор — розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, повідомляє ТАСС.

При цьому зростає нерівність у багатьох країнах протягом двох століть. «У чомусь ця тривожна тенденція нагадує перші роки XX століття, коли дві взаємозалежні сили — технології та інтеграція — спочатку породили «позолочене століття», потім «бурхливі двадцяті», а в підсумку призвели до фінансової катастрофи», — зазначила вона.

За словами Георгієвої, нове дослідження показало, що «нерівність, як правило, зростає напередодні фінансової кризи, що свідчить про тісний зв’язок між нерівністю та фінансовою стабільністю». «Чому так відбувається? Одна з причин у тому, що більша нерівність може викликати політичний тиск для короткострокових простих рішень, які тільки посилюють проблему», — пояснила вона.

Глава фонду підкреслила, що наразі в результаті світової фінансової кризи 2008 року «кожен четвертий з числа молоді в Європі стикається з цим ризиком бідності». За даними фонду, «в середньому, фінансова криза призводить до довготривалих втрат обсягів виробництва в розмірі 10%».

Початок нового десятиліття, на думку директора — розпорядника фонду, «охарактеризувався зростаючою невпевненістю».

Проте, підкреслила вона, «нерівність доходів між країнами різко знизилася за останні два десятиліття».

Як вказала глава МВФ, «для вирішення проблеми нерівності багато урядів в першу чергу звертаються до заходів податково-бюджетної політики».

Говорячи про рішення проблеми, Георгієва зазначила, що дослідження показує, що «кредитування малих підприємств підвищує фінансову стабільність і знижує ризик, порівняно з кредитуванням великих фірм», зазначила вона.

Вона вказала на необхідність прийняття «заходів політики для побудови більш інклюзивної системи в наступному десятилітті — більш безпечної, стабільної, раціональної».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net