Аналітика

МВФ спрогнозував збитки від коронакризи

Глобальна економіка втратить, орієнтовно, 28 трлн дол за п’ять років через кризу, спровоковану пандемією коронавірусу. Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва на прес-конференції у Вашингтоні в середу, 14 жовтня.

«Протягом наступних п’яти років криза може коштувати, за наявними оцінками, близько $28 трлн втрат для ВВП», — сказала Георгієва.

За її словами, за дев’ять місяців глобальна криза забрала життя понад мільйон людей і розвернула глобальну економіку в зворотному напрямку. Різко зросли показники безробіття, бідності та істотно підвищився ризик для економік країн з низьким доходом.

«За останні пару місяців картина стала менш похмурою, але ми все ще прогнозуємо гіршу глобальну рецесію після Великої депресії. Ми очікуємо падіння показників економічного зростання до мінус 4,4% в цьому році», — додала Георгієва.

У той же час Георгієва вказала на позитивні новини.

«Ми бачимо безпрецедентні зусилля з розробки вакцини і ліків, ми бачимо дивовижні і скоординовані фіскально-грошові заходи, які створюють тверду основу для світової економіки», — зазначила глава фонду.

Крім того, світ почав вчитися тому, як жити з вірусом, каже Георгієва.

«Незважаючи на те, що в наших прогнозах є величезна частка невизначеності, ми все ж припускаємо часткове і нерівномірне відновлення в 2021 році», — продовжила Георгієва.

Нарешті, глава МВФ підкреслила, що глобальне економічне зростання в майбутньому році очікується на рівні 5,2% від ВВП.

Раніше в МВФ заявили, що наслідки коронакризи можуть погіршитися. У Міжнародному валютному фонді сподіваються на прогресивне відновлення світової економіки.

Також МВФ поліпшив прогноз падіння економіки України в поточному році з 8,2% до 7,2%. Також у цьому році знижена оцінка середньорічної інфляції в Україні — з 4,5% до 3,2%.