Світ

МЗС Вірменії виступив із заявою щодо столітньої річниці різанини вірмен в Шуші

Зробити Карабах частиною Азербайджану вогнем і мечем не вдалося: МЗС Вірменії про різанину в Шуші.

Знищення великого економічного, духовного і культурного центру Шуші — злодіяння, скоєне з безпрецедентною жорстокістю. Про це йдеться в заяві, опублікованій міністерством закордонних справ Вірменії.

«Сьогодні ми приєднуємося до наших співвітчизників в Арцахі і шануємо разом з ними пам’ять про тисячі жертв різанини вірмен, організованої в Шуші століття тому», — йдеться в тексті заяви.

Відзначається, що сто років тому озброєні підрозділи першої Азербайджанської Республіки намагалися вирішити питання Карабаху, який вже був в міжнародному порядку денному, застосувавши зброю і масово знищуючи мирне населення.

Був спалений і знищений крупний економічний, духовний, культурний центр регіону — вірменський Шуші. Це злочин, вчинений з безпрецедентною жорстокістю, очолював Хосров бек Султанов. Він же в роки Другої світової війни брав активну участь у створенні азербайджанського легіону в складі нацистських військ.

«Тим не менше, план зробити Арцах частиною першою республіки Азербайджан вогнем і мечем провалився, і фактично став однією з причин втрати незалежності Азербайджану», — йдеться в заяві.

Відзначається, що через сто років після цих подій, в цей день МЗС віддає данину поваги пам’яті всім безневинним жертвам і підкреслює рішучість вірменського народу жити і творити на вільної Батьківщині.