Прогрес

На Балі знайшли найбільшу колекцію давньоримського намиста

Сорок намистин із золотою прокладкою зайвий раз свідчать про далекі контакти Стародавнього Риму.

На Балі виявили 43 скляні намистини із золотою прокладкою — судячи по склу і методу виготовлення, їх зробили в римському Єгипті між I і IV ст. н. е. Такі ж намистини раніше знаходили в південній Індії та на Малайському півострові, але в набагато менших кількостях. Їх робили з двох шарів прозорого, або, рідше, світло-жовтого скла, між якими поміщали тонкий шар золота. Подібний бісер почали виготовляти в IV столітті до н. е. в Єгипті, потім ця технологія широко поширилася, інформує Ukr.Media.

Балійське намисто виявили на пам’ятнику Пангкунг Парук (Pangkung Paruk), який поки досліджували лише частково. Мабуть, це некрополь — археологи і власник землі відкрили чотири кам’яних саркофаги з великою кількістю предметів всередині. Подібних колекцій намиста в Південно-Східній Азії ще не знаходили. Крім намиста з позолотою знайшли ще такі ж прикраси без позолоти, а також з каменів і черепашок, дві пари золотих сережок, два китайські бронзові дзеркала. Аналіз сережок показав, що метал, з яких вони зроблені, схожий на золото з центрального В’єтнаму і Лаосу. Дзеркала виготовлені з тієї ж бронзи, що і подібні предмети з Китаю періоду Хань.

Знахідки показують широту торговельних зв’язків Балі. Римські прикраси, мабуть, потрапляли на острів або через Індію і Малійський півострів, або з Індії напряму — за моря. Балійське намисто — не єдине свідчення далеких контактів Стародавнього Риму. Так, нещодавно повідомлялося про римські монети і тарілку з Японії, а також про те, що самі римляни були знайомі з китайською медициною.

Правда, все це не обов’язково означає, що Рим безпосередньо контактував з Східною і Південно-Східною Азією — римські предмети могли потрапити в Азію через посередників, яких могло бути багато. Звичайно, є ще деякі свідчення того, що в римському Лондоні жили китайці. Китайські кістки навряд чи потрапили в Лондон через посередників, але це відкриття залишається неоднозначним через методи, з допомогою яких його зробили.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net