Соціум

На Дніпрі вперше за 120 років не було паводка

На річці Дніпро в цьому році вперше за 120 років не було паводка. Про це заявив під час відео-прес-конференції генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

За його словами, як правило, весняний паводок на Дніпрі відбувається в травні-червні.

«І ми можемо спрогнозувати плавний перехід скидання води вже з лютого. Звісно, в цьому році вперше за 120 років, коли на Дніпрі не було паводка, тобто йшов приплив 800 метрів, при тому що середній паводок на Дніпрі — 2500-3000 кубічних метрів. Природа сьогодні так вчинила. По Дніпру паводка не було, але отримали великий паводок по річці Дністер, який дещо менший, ніж був у 2008 році», — сказав Сирота.

Він зазначив, що, враховуючи досвід 2008 року, вдалося краще підготуватися до паводка і не допустити підтоплення Могилева-Подільського.

«У 2008 році паводок був 5500 кубічних метрів, а сьогодні він 4200. Маючи досвід, який, скажімо так, був не дуже успішним у 2008 році … Взявши за модель паводок 2008 року, були зроблені більш точні розрахунки, щоб не допустити такого підтоплення Могилева-Подільського і нижче по річці Дністер, який ми маємо, на жаль, в Івано-Франківській області», — сказав Сирота.

Нагадаємо, що прокуратура відкрила справу за статтею «екоцид» через повінь на Західній Україні.