Прогрес

На Венері знайдені можливі сліди життя

Сліди фосфіну, який є продуктом життєдіяльності живих організмів, виявлені у верхніх шарах атмосфери Венери. Про це повідомило видання Лента.

Фосфін виявлений за допомогою комплексу радіотелескопів Atacama Large Millimeter Array в Чилі і телескопа Джеймса Клерка Максвелла на Гаваях.

Фосфін міститься в кількостях, які неможливо пояснити абіотичними механізмами, тобто процесами, у яких не беруть участь живі організми.

На Землі фосфін виробляють анаеробні організми, які не використовують кисень для дихання, і вченим поки невідомі інші джерела цього газу.

Фосфін також зустрічається в атмосфері газових зірок-гігантів через хімічні процеси, що відбуваються глибоко в їхніх надрах під тиском.

Однак на Венері ніякі відомі хімічні процеси не могли б привести до утворення фосфіну. На думку вчених, фосфін, швидше за все, виробляється в результаті якогось невідомого хімічного процесу.

Як повідомлялося, астрономи виявили загадкові радіосигнали з космосу, що повторюються з точністю до дня. Радіохвилі FRB 121102 повторюються кожні 157 днів.

При цьому вони фіксуються протягом 90 днів, а протягом наступних 67 діб — не можна почути взагалі. Кожні 157 днів цикл повторюється.