Аналітика

Нацбанк не планує штучно стримувати зміцнення гривні

У разі розвороту ринку НБУ не буде штучно стримувати зміцнення гривні. Про це заявив глава Нацбанку Кирило Шевченко на зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації.

«Валютна політика не змінюється. Курс формується ринком, а ми тільки згладжуємо надмірні коливання як в одну, так і в іншу сторону. У серпні пропозиція валюти була більшою від попиту. Тому курс гривні зміцнювався, а НБУ поповнював резерви. У вересні попит на валюту зріс з боку імпортерів. Це зумовило певне послаблення гривні. Для згладжування коливань НБУ відновив інтервенції з продажу валюти. Фундаментального тиску на гривню немає. Є значна пропозиція валюти з боку експортерів. У жовтні-листопаді пропозиція валюти ймовірно зросте завдяки продажам аграріїв. У разі розвороту ринку НБУ не має наміру штучно стримувати зміцнення гривні», — сказав Шевченко.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк продав $160 млн для підтримки гривні. Зміни в поведінці НБУ на ринку були скоріше пов’язані зі змінами в департаменті відкритих ринків, ніж зі зміною стратегії, пояснив Дмитро Сологуб.

Також НБУ назвав причини падіння ВВП у другому кварталі. Українська економіка падала через карантинні обмеження, зниження попиту і скорочення інвестицій.