Здоров’я

Надмірне споживання кави — причина поганого здоров’я, стверджують учені з Австралії

Кава зі збитими вершками, лате або капучино — найбільш часто вживані напої у світі. Але добре це чи погано для вашого здоров’я, можна з’ясувати за допомогою генетики. Перше у світі дослідження, проведене Australian Centre for Precision Health, показує, що надмірне споживання кави може призвести до погіршення здоров’я. Особливо це стосується здоров’я кісток і ожиріння, інформує Ukr.Media.

Використовуючи дані 300 000 учасників з Британського біобанку, вчені вивчили зв’язок між генетично обумовленим звичним споживанням кави і повним спектром захворювань, і виявили, що занадто велика кількість кави може збільшити ризик розвитку остеоартриту, артропатії (хвороби суглобів) і ожиріння.

Багато кави, це скільки?

У більш ранніх дослідженнях, проведених професором Хіппоненом і його командою, шість чашок кави в день вважалися верхньою межею безпечного споживання.

Експерт з генетичної епідеміології, професор UniSA Еліна Хіиппонен, каже, що розуміння будь-яких ризиків, пов’язаних зі звичним вживанням кави, може мати дуже серйозні наслідки для здоров’я населення.

«У всьому світі люди п’ють близько трьох мільярдів чашок кави щодня, тому має сенс вивчити всі плюси і мінуси для нашого здоров’я. Як правило, вплив споживання кави досліджується з використанням наглядового підходу, де порівнюються люди, які вживають і не вживають каву. Але це може призвести до оманливих результатів. У цьому дослідженні ми використовували генетичний підхід — так званий аналіз MR-PheWAS — щоб встановити справжні ефекти споживання кави проти 1117 клінічних станів. Обнадійливі результати показують, що помірне вживання кави в основному безпечно. Надмірне споживання кави може призвести до підвищеного ризику деяких захворювань», — говорить професор Хіппонен.

Результати обнадіюють з точки зору загального споживання кави, але люди повинні пам’ятати, що потрібно вживати каву в помірних кількостях — це кращий вибір для того, щоб насолодитися кавою і хорошим здоров’ям, вважають дослідники.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net